Naar inhoud springen

Treurkapucijnaap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Treurkapucijnaap
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2015)
Cebus olivaceus olivaceus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Primates (Primaten)
Familie:Cebidae (Kapucijnapen en doodshoofdaapjes)
Geslacht:Cebus (Slanke kapucijnapen)
Soort
Cebus olivaceus
Schomburgk, 1848
Verspreidingsgebied van de treurkapucijnaap
Cebus olivaceus brunneus
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Treurkapucijnaap op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De treurkapucijnaap (Cebus olivaceus) of Manchette-kapucijnaap is een zoogdier uit de familie van de Cebidae. De wetenschappelijke naam van de soort werd voor het eerst geldig gepubliceerd door Robert Schomburgk in 1848.[2][3]

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Deze capucijnaap heeft een plomp lichaam met relatief korte poten en een grijpstaart. Hij mist de onbehaarde plek onder de staartpunt. De vacht is hoofdzakelijk bruin, met lichtere armen en benen en een grijs of geelachtig aangezicht. De lichaamslengte bedraagt 37 tot 46 cm, de staartlengte 40 tot 55 cm en het gewicht 2,5 tot 3,5 kg.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn voedsel bestaat voornamelijk uit zaden, vruchten, slakken en insecten. Dit dier leeft in groepsverband samen met meer dan 30 individuen, meestal vrouwtjes met jongen en enkele volwassen mannetjes, waarvan zich één mannetje voortplant. Vrouwtjes zorgen voor elkaars jongen. De groepsleden communiceren met elkaar door middel van een klagend gehuil.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Deze soort komt voor in de tropische wouden van noordoostelijk Zuid-Amerika, met name in Guyana, Frans Guiana, Suriname, Noord-Brazilië, Venezuela en vermoedelijk Noord-Colombia.

Ondersoorten[bewerken | brontekst bewerken]

Sommige auteurs rekenen alle ondersoorten als andere soorten.[4] Vroeger werd Cebus kaapori als ondersoort van de treurkapucijnaap beschouwd.