Camilla Henemark

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Camilla Henemark
Camilla in 1993
Camilla in 1993
Algemene informatie
Volledige naam Camilla Maria Skog Henemark
Bijnaam La Camilla
Geboren 23 oktober 1964
Land Vlag van Zweden Zweden
Werk
Genre(s) pop
(en) IMDb-profiel
Actief geweest in Army of Lovers
Functie(s) Zangeres
Jaren actief in formatie 19872001, 2013
Inactief vanwege Uit band gezet (2x)
Bezetting Jean-Pierre Barda, Alexander Bard, Dominika Peczynski, Michaela Dornonville De la Cour
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Camilla Henemark (ook bekend onder de naam La Camilla), (Stockholm, 23 oktober 1964) is een Zweedse zangeres, actrice, politiek woordvoerder (voornamelijk voor de Zweedse sociaaldemocratische partij) en voormalig model.

Henemark werd geboren in Stockholm als dochter van een Zweedse moeder en een Nigeriaanse vader. Ze begon haar carrière als model tijdens haar tienerjaren en had haar eigen modellenbureau.

Ze vormde in 1985 samen met Alexander Bard en Jean-Pierre Barda de muziekgroep Barbie, waarin ze naam Katanga droeg. De groep werd omgedoopt tot Army of Lovers en als 'La Camilla' werd ze het boegbeeld van de groep (haar volumineuze borsten waren haar handelsmerk). Na twee albums, internationaal succes (en een hoog oplopende ruzie) verliet ze de groep en begon een solocarrière. Ze bracht verschillende singles uit, zoals "I'm not in the mood for lovers" (een duidelijke sneer naar Army of Lovers) en een album 'Temper', dat de weg naar de platenzaak echter nooit vond. Doordat Michaela Dornonville de la Cour Army of Lovers in 1995 verlaat, wordt de weg vrijgemaakt voor de terugkeer van La Camilla.

Naast haar modellen- en muziekcarrière was ze ook te zien op de Zweedse televisie en in enkele films. Ze staat bekend om haar liberale visie omtrent seks, homorechten en het leven in het algemeen. Ze heeft langdurige relaties gehad met Anders Skog en zanger/regisseur Stakka Bo, die een aantal clips van Madonna, Kylie Minogue en Robbie Williams regisseerde. In november 2010 wordt bekend dat Camilla Henemark eind jaren 90 gedurende een jaar een affaire had met de Zweedse koning Karel XVI Gustaaf.[1]

Vanaf 2011 treedt La Camilla samen met mede ex-Army of Lovers-lid Dominika Peczynski en Miss Inga op onder de naam "Happy Hoes"; een door fans gekozen naam. Hun eerste single was getiteld "Don't Try To Steal My Limelight". De groep is geen lang leven beschoren en wordt in 2013 mede dankzij een ruzie tussen Camilla en Dominika opgedoekt.

Eind 2012 wordt Army of Lovers wederom herenigd, maar ditmaal in de originele bezetting voor hun deelname aan Melodifestivalen in 2013. Camilla's inbreng is echter van korte duur: vlak na hun deelname (met een desastreuze 6e plaats in de vierde voorronde) werd ze middels een openbare, cynische ontslagbrief weer verzocht haar biezen te pakken.

Discografie[bewerken]

Singles:

  • Everytime You Lie (1992)
  • Give Me Your Love (Je T'aime) (met MTV's Steve Blame) (1993)
  • The Witch In Me (1996)
  • I'm Not In The Mood For Lovers (1996)
  • Danko VS La Camilla: Russians are coming (1999)
  • David & Goliath - Neverland Project Featuring La Camilla (2010)

Album:

  • Temper (1996)