Camille Flammarion

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Zie voor de uitgeverij het artikel Flammarion (uitgeverij).
Camille Flammarion

Nicolas Camille Flammarion (Val-de-Meuse, 26 februari 1842Juvisy-sur-Orge, 3 juni 1925) was een Frans astronoom, geofysicus en schrijver. Hij bestudeerde vooral dubbelsterren, de maan en de planeet Mars. Hij is voornamelijk bekend geworden door de populairwetenschappelijke boeken die hij over astronomie schreef.

In zijn latere leven schreef hij ook veel over psychische verschijnselen. Hij was oprichter (in 1887) van de Société astronomique de France. Hoewel zijn werk bij zijn leven zeer populair was en grote oplagen haalde, is het nu nagenoeg vergeten. Flammarions boeken werden gepubliceerd door zij|n broer Ernest, hetgeen aan de basis lag van de uitgeverij Flammarion.

Hij heeft heel wat planetoïden ontdekt. Flammarion was de eerste die een grootschalig en internationaal onderzoek deed naar parapsychologische verschijnselen.

Hij was stichter en directeur van de sterrenwacht van Juvisy.

Ook lanceerde hij verschillende apocalyptische theorieën. In 1910 droeg hij bij aan de paniek rond de passage van Komeet Halley door de mogelijkheid op te werpen dat de mensheid zou verstikken door vrijgekomen blauwzuurgas.

Externe link[bewerken]