Naar inhoud springen

Campo Santo dei Teutonici e dei Fiamminghi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Kleon3 (overleg | bijdragen) op 29 okt 2019 om 17:27. (aanvulling)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Campo Santo in Rome
De begraafplaats gezien vanaf de koepel van de Sint-Pietersbasiliek

Het Campo Santo dei Teutonici e dei Fiamminghi ("begraafplaats der Duitsers en Vlamingen"), meestal aangeduid als Cimitero Teutonico, is een begraafplaats in Rome. De begraafplaats bevindt zich net ten zuiden van de Sint-Pietersbasiliek, op de plaats waar vroeger een deel van het Circus van Nero stond.

Geschiedenis

Aanvankelijk maakte het deel uit van de Schola Francorum, een stichting ten behoeve van Frankische pelgrims, daterend uit de 8ste eeuw. In de 15de eeuw werd door toedoen van de Luikenaar Godfried de Waya het Broederschap van de Moeder Gods della Pietà opgericht, dat nog steeds bestaat en waarvan de leden in het Campo Santo begraven worden. Dit Broederschap was enkel toegankelijk voor inwoners van het Heilig Roomse Rijk, tegenwoordig zijn vooral Duitsers en Oostenrijkers lid, maar ook enkele Belgen en Nederlanders.

De bijhorende kerk Santa Maria della Pietà of Santa Maria in Campo Santo Teutonico werd in 1501 gebouwd. In 1579 werd het Broederschap tot Aartsbroederschap verheven door Paus Gregorius XIII. In 1876 werd er ook een college voor Duitse priesters ondergebracht.

Op het kerkhof zijn onder meer de Belg mgr. Xavier de Merode, minister van oorlog onder Paus Pius IX, en de Nederlanders mgr. Dr. H. Schaepman en mgr. Johannes Olav Smit begraven. Daarnaast is ook de kunstschilder Jacob Corneliszoon Cobaert (Coppe Fiammingo) er begraven sinds 1615. Eén van de recentste bijzettingen betreft het lichaam van een 80-jarige Belgische bedelaar, Willy Herteleer (1935-2015). Hij werd er in februari 2015 met toestemming van paus Franciscus begraven nadat hij te Rome overleden was.[1] Begin januari 2018 werd een tweede Belgische dakloze, Cesar Willy De Vroe op het Campo Santo begraven. Hij overleed op 4 januari 2018, nadat hij dertig jaar in Rome op straat had geleefd. De dienst werd gecelebreerd door mgr. Dirk Smet, rector van het Belgisch Pauselijk College.[2]

Bezoek

Het Campo Santo is toegankelijk voor inwoners van landen gelegen op het grondgebied van het voormalige Heilig Roomse Rijk, dus ook voor Belgen en Nederlanders. Het is binnen de muren van het Vaticaan gelegen, maar kan iedere ochtend bezocht worden, behalve op zondag. De ingang is links van de colonnades van het Sint-Pietersplein. Op vertoon van een Nederlandse of Belgische identiteitskaart, of wanneer men het in het Duits vraagt, verlenen de Zwitserse Gardisten toegang.

Zie de categorie Campo Santo Teutonico van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.