Canterbury (regio)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Canterbury
Regio in Nieuw-Zeeland Vlag van Nieuw-Zeeland
Canterbury in Nieuw-Zeeland
Coördinaten 43°36'ZB, 172°0'OL
Algemeen
Oppervlakte 45.845 km²
Inwoners 512.600
(11 inw./km²)
Hoofdstad Christchurch
Overig
Tijdzone UTC+12
Religie Protestants
Talen Engels, Maori
Portaal  Portaalicoon   Nieuw-Zeeland

Canterbury is een regio van Nieuw-Zeeland, gelegen op het Zuidereiland. De hoofdstad is Christchurch. De rest van de regio bestaat voornamelijk uit vlaktes, de Canterbury Plains.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Canterbury is de grootste regio van Nieuw-Zeeland met een oppervlakte van ongeveer 42.200 km². De regio wordt begrensd door de Conway-rivier in het noorden, de Nieuw-Zeelandse Alpen (Zuidelijke Alpen) in het westen en de Waitaki-rivier in het zuiden. Het zuidelijk deel van Canterbury wordt in veel opzichten gezien als een zelfstandige regio met als grootste stad Timaru.

Toen het huidige systeem van regionale overheden geïntroduceerd werd in 1989 was het district Kaikoura een onderdeel van de Nelson-Marlborough Regio. Die regio is later afgeschaft en opgesplitst (in Nelson, Marlborough en Kaikoura). Omdat Kaikoura te klein was om onafhankelijk te bestaan is het ingedeeld bij Canterbury. Veel mensen beschouwen het gebied echter nog als onderdeel van Marlborough.

De grootste steden in de regio zijn (per 1 januari 2004):

Kolonisatie[bewerken | brontekst bewerken]

In 1848 vormden Edward Wakefield en John Robert Godley de Canterbury Association met als doel een kolonie van de Anglicaanse Kerk te stichten op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. In de begintijd van de kolonie zijn veel gebouwen ontworpen door architect Benjamin Mountfort in de neogotische stijl.

Terminologie[bewerken | brontekst bewerken]

Mensen uit Canterbury in Nieuw-Zeeland noemen zichzelf doorgaans Cantabrians. Mensen uit de stad Canterbury in Engeland noemen zichzelf Cantuarians.

Zie de categorie Canterbury Region van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.