Capability Brown

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Capability Brown, geboren Lancelot Brown (Kirkharle (Northumberland), 1716Londen, 6 februari 1783) was een Engelse landschaps- en tuinarchitect.

Toelichting[bewerken]

Lancelot (Capability) Brown
Engels Park met Minervatempel te Alden Biesen - Bilzen

Hij was in dienst bij adellijke families om hun tuinen in te richten. Locaties waar hij heeft gewerkt zijn Blenheim Palace nabij Oxford, de Kew Gardens nabij Londen en Warwick Castle. Brown geldt als de schepper van de Engelse landschapsstijl.

Sommige historische tuinen worden nu beheerd door de National Trust, te vergelijken met de Belgische Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen en de Vereniging Natuurmonumenten in Nederland met dit verschil dat de National Trust een rechtspersoon is, met andere woorden eigenaar en beheerder is van de domeinen.

Brown kreeg de bijnaam "Capability" omdat hij in elke tuin wel een "mogelijkheid" (Engels: capability) zag om deze om te toveren tot een landschapstuin. Dit werd mede ingegeven als reactie op de vormelijk streng geordende en ommuurde renaissancetuinen. Het bekendste voorbeeld is de landschapstuin bij Blenheim Palace.

Algemeen worden de volgende tuinen van Capability Brown als de mooiste beschouwd:

Bibliografie[bewerken]

  • Jane Brown, The Omnipotent Magician. Lancelot 'Capability' Brown 1716-1783.

Externe links[bewerken]