Cardcaptor Sakura

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Cardcaptor Sakura
カードキャプターさくら
(Kādokyaputā Sakura)
Doelgroep Shōjo
Genre Avontuur, Fantasy
Manga
Mangaka CLAMP
Uitgever Vlag van Japan Kodansha
Andere uitgevers Vlag van Duitsland Egmont Manga & Anime
Vlag van Frankrijk Pika
Vlag van Italië Star Comics
Vlag van Spanje Glénat
Vlag van Israël Maariv
Vlag van Brazilië Editora JBC
Vlag van Argentinië Ivrea
Vlag van China Chuang Yi
Vlag van Verenigde Staten Vlag van Canada Vlag van Verenigd Koninkrijk Tokyopop
Vlag van Maleisië Komik Remaja
Vlag van Zuid-Korea Seoel Publish
Publicatie in Nakayoshi
Originele publicatie 1996 – 2000
Delen 12
Tv-anime
Regie Morio Asaka
Studio Madhouse studios
Distributeur Vlag van Japan Bandai
Vlag van Verenigde Staten Geneon
Nelvana
Netwerk Vlag van Japan NHK
Vlag van Nederland Yorin
Andere netwerken Vlag van Italië Italia 1
Vlag van Israël Arutz Hayladim
Vlag van Zweden Barnkanalen
Vlag van Spanje VEO TV, K3 (netwerk)
Vlag van Portugal RTP, Canal Panda
Vlag van Maleisië ntv7, Animax
Vlag van Dominicaanse Republiek Antena Latina 7
Vlag van Hongkong TVB Jade
Vlag van Zuid-Korea SBS, Tooniverse, Champ TV
Vlag van Filipijnen Animax, ABS-CBN, GMA, Studio 23
Vlag van Singapore Vlag van India Vlag van Thailand Vlag van Indonesië Animax
Originele uitzending 7 april 199821 maart 2000
Afleveringen 70
Film: Cardcaptor Sakura: the Movie
Regie Morio Asaka
Producer Takayuki Negishi
Studio Madhouse studios
Distributeur Vlag van Japan Bandai
Vlag van Verenigde Staten Geneon
Vlag van Canada Nelvana
Première Vlag van Japan 21 augustus 1998
Lengte 79 minuten
Film: Cardcaptor Sakura the Movie II: The Sealed Card
Regie Morio Asaka
Producer Takayuki Negishi
Studio Madhouse studios
Distributeur Vlag van Japan Bandai
Vlag van Verenigde Staten Geneon
Vlag van Canada Nelvana
Première Vlag van Japan 15 juli 2000
Lengte 79 minuten

Cardcaptor Sakura (カードキャプターさくら , Kādokyaputā Sakura) is een Japanse manga serie, getekend door de mangaka-groep CLAMP, die in 1996 in het blad Nakayoshi verscheen. Het verhaal werd in 1998 tot een anime serie verwerkt, en er volgden ook twee anime films.

Cardcaptor Sakura is voor alle leeftijden geschikt, en van het type shōjo-magical girl, gericht op basisschoolmeisjes.

Inhoud[bewerken]

De serie gaat over het tienjarige meisje Sakura Kinomoto, dat op een dag een bijzonder boek in de kelder van het huis vindt. Dit boek bevat zogenaamde "Clow Cards", wat magische kaarten met speciale krachten zijn. Sakura laat per ongeluk alle kaarten ontsnappen, en maakt de bewaker van het boek wakker uit zijn diepe slaap. De bewaker, Keroberos, lijkt enkel op een klein geel teddybeertje met vleugeltjes. Hij verklaart Sakura tot "Cardcaptor", omdat zij degene is die de kaarten heeft zoekgemaakt en ze nu weer moet terugvinden, vangen en verzegelen in het boek. Met de hulp van de kleine Keroberos en haar beste vriendin, Tomoyo Daidōji, begint Sakura haar avontuur.

Later in de serie duikt Syaoran Li, een tienjarige jongen die afstamt van Clow Reed. Hij wil de rol van Cardcaptor overnemen, maar dat blijkt niet mogelijk daar Sakura al is gekozen. Het beste wat hij kan doen is haar bijstaan.

Wanneer uiteindelijk alle kaarten zijn gevangen, volgt het laatste oordeel. Hierbij wordt Sakura getest om te zien of ze geschikt is als nieuwe bewaker van de Clow Cards. Ze slaagt voor de test, en wordt officieel de meester van de Clow Cards.

Hierna lijkt haar leven weer zijn normale wending te krijgen, tot er een uitwisselingsstudent uit Engeland arriveert, Eriol Hiiragizawa. Vanaf dat moment gebeuren er vreemde dingen in Sakura’s thuisstad, die ze met de hulp van de Clow Cards moet zien te stoppen. Ze leert hoe ze de Clow Cards kan veranderen in Sakura Cards. Nadat ze alle kaarten op deze manier heeft veranderd, maakt Eriol bekend dat hij deels een reïncarnatie is van Clow Reed. Hij zat achter alle gebeurtenissen om Sakura er zo toe aan te zetten de kaarten te veranderen. Had ze dat niet gedaan, dan zouden de kaarten hun magie hebben verloren. Nu zijn taak is volbracht, keert hij terug naar Engeland.

Verschillen tussen de manga en anime[bewerken]

In de anime is het verhaal wat vertraagd om zo beter te kunnen worden verdeeld over een volledige serie, en om te voorkomen dat de anime de manga zou inhalen. De anime introduceert ook een groot aantal nieuwe kaarten, en brengt zo het totaal op 52. Ook het personage Meiling Li is er voor de anime bijbedacht.

Personages[bewerken]

Sakura Kinomoto
Hoofdpersonage van Cardcaptor Sakura. Sakura is het meisje dat per ongeluk de Clow Cards bevrijdt en deze ook weer moet zien te vangen. Ze woont in het stadje Tomoeda, waar ze uitblinkt in atletiek (een van haar buitenschoolse activiteiten is cheerleaden), maar juist weer absoluut niet in wiskunde. Ze is stiekem verliefd op Yukito, de beste vriend van haar oudere broer. Haar verjaardag is op 1 april.
Keroberos ("Kero")
Deze vliegende panter die lijkt op een knuffelpopje, is de bewaarder van het boek die de Clow Cards vast houdt. Hij is de adviseur van Sakura. In het tweede seizoen van de Cardcaptor-serie zie je dat Kero zich ook in een veel stoerdere vorm kan transformeren. Zijn naam is afgeleid van het Griekse mythologische wezen Cerberus. Hij is gulzig en verzot op zoetigheden.
Tomoyo Daidōji (nasynchronisatie – Madison Taylor)
Zij is de beste vriendin van Sakura. Het toeval wil dat haar moeder weer de beste vriendin was van Sakura's overleden moeder. In de Japanse versie zijn de moeders elkaars nichten, wat betekent dat Tomoyo en Sakura verre familieleden van elkaar zijn. Tomoyo houdt ervan om kleren te maken en om beelden vast te leggen met haar videocamera. Ook kan zij mooi zingen. In één van de afleveringen, verloor ze haar stem omdat een Clow Card deze stal toen ze aan het repeteren was.
Syaoran Li
Een student uit Hongkong die eveneens achter de Clow Cards aanzit, als ver familielid van Clow Reed van zijn moeders kant. Als hij voor het eerst opduikt probeert hij Sakura dwars te zitten en haar kaarten op te eisen, maar later besluiten ze toch samen te werken. Syaoran kan Keroberos absoluut niet uitstaat, voornamelijk vanwege diens belachelijke teddybeer-vorm. In het latere seizoen wordt Syaoron verliefd op Sakura, waar hij het behoorlijk moeilijk mee heeft. Zijn verjaardag is op 13 juli.

Uitzendingen buiten Japan[bewerken]

Cardcaptor Sakura in Nederland[bewerken]

Er is een periode geweest dat Cardcaptor Sakura ook in Nederland op tv verscheen, namelijk op de jeugdzender Yorkiddin' van Yorin. Dit was alleen niet de originele versie van Cardcaptor Sakura. Er werden Amerikaanse namen gebruikt, bepaalde scènes waren eruit geknipt, de tekst was veranderd en ook de achtergrondmuziek was anders.

Cardcaptor Sakura in Amerika[bewerken]

In Amerika is Cardcaptor Sakura veranderd in Cardcaptors, en bevat een groot aantal wijzigingen ten opzichte van de originele Japanse versie. Zo begon de Amerikaanse versie van de serie bij aflevering 7, waarin Li zijn debuut maakt. Dit werd gedaan in de hoop dat de serie zo ook meer jongens zou aanspreken.[bron?] De gebeurtenissen uit de voorgaande afleveringen worden enkel als flashbacks getoond. Li leek de hele rol van Sakura over te nemen, en ging er met alle eer vandoor als er een Clow Card werd gevangen. Hij maakte dan opmerkingen zoals "meisjes kunnen toch niks" en dergelijke. Van de 70 afleveringen houd Cardcaptors er maar een stuk of 40 over.

Ook het personage Yukito Tsukishiro werd bijna volledig uit de verhaallijn geschreven.

Rolverdeling[bewerken]

Personage Vlag van Japan Japans Vlag van Nederland Nederlands Vlag van Canada Engels (Nelvana editie, serie en 1e film) Vlag van Verenigde Staten Engels (Nelvana editie, 2e film) Vlag van Singapore Engels (Omni editie)
Sakura Sakura Tange Jann Cnossen Carly McKillip Kari Wahlgren Andrea Kwan
Keroberos Aya Hisakawa (vermomd)
Masaya Onosaka (echte vorm)
Patrick van Balen (vermomd) Matt Hill (vermomd)
Richard Newman (echte vorm)
Wendee Lee (vermomd)
Dave Wittenberg (echte vorm)
Darren Pleavin (echte vorm)
Tomoyo/Madison Junko Iwao Rosanne Thesing Maggie Blue O'Hara Michelle Ruff Claudia Thompson (tweede stem)
Syaoran Motoko Kumai Lot Lohr Rhys Huber (Clowcards arc, 1e film)
Jordan Kilik (Sakura Cards arc)
Mona Marshall Candice Moore


Films[bewerken]

Madhouse produceerde twee animefilms over Cardcaptor Sakura. De eerste, Cardcaptor Sakura: The Movie (劇場版 カードキャプターさくら, Gekijou Ban Kādokyaputā Sakura), kwam uit op 21 augustus 1999. Deze speelt zich af tussen het eerste en tweede seizoen van de televisieserie. De tweede film, Cardcaptor Sakura — The Sealed Card (劇場版 カードキャプターさくら 封印されたカード, Gekijou Ban Kādokyaputā Sakura Fuuin Sa Re Ta Kaado), verscheen op 15 juli 2000, en dient als afsluiter van de animeserie.

Externe links[bewerken]