Cardiaal-impressocultuur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Cardiaal-Impressocultuur)
Ga naar: navigatie, zoeken
Kaart van de verspreiding van de Cardiaal-Impressocultuur.

De cardiaal-impressocultuur is een groep van verwante neolithische culturen die in het 7e millennium v.Chr. aan de oostkust van de Adriatische Zee, rondom het westelijke Middellandse Zeebekken (incl. Noord-Afrika) en de daarbinnen gelegen eilanden (met uitzondering van de Balearen en Pityusen) waren gevestigd.

Het Neolithicum heeft zich, mogelijk in verband met gebeurtenissen rond de Zwarte Zee, in eerste instantie tot in de Balkan en het Middellandse Zeegebied verspreid door migratie[1] en dan verder richting Noordwest-Europa grotendeels door imitatie [2].

Benaming[bewerken]

Cardiaal-Impressokeramiek

Ze werden genoemd naar de versieringstechniek van hun keramiek. Het overheersende element daarin was namelijk de stempelachtige afdrukken, die met een kokkel (Cardium edulis) werden gemaakt. Daarom werd deze cultuur eerst cardiaalcultuur genoemd. Daar er echter steeds meer keramiek opdook die afdrukken bezat die ook op andere objecten werden teruggevonden, werd de naam impressocultuur voorgesteld. Tot op vandaag worden beide benamingen naast elkaar gebruikt.

De oudste impressokeramiek vindt men vaak in hoogtes of holen (v.b. Gruta do Caldeirão bij Tomar, Portugal) en - enkele uitzonderingen daargelaten - niet ver landinwaarts. Ook in enige Portugese mosselhopen bevinden zich scherven met veel zeldzame Cardium-indrukken, die ook in Algarve, in Alentejo en aan de Mondegomonding voorkomt. De homogeniteit van impressokeramiek onderscheidde zich van de meestal kleine (insulaire) postimpressoculturen.

Bibliografie[bewerken]

  • J. Müller, Das ostadriatische Frühneolithikum: Die Impresso-Kultur und die Neolithisierung des Adriaraums, Berlijn, 2001. ISBN 3891661703
  • S. van Willigen, Das Frühneolithikum im westlichen Mittelmeergebiet: Die Cardial-Kultur, diss. Universiteit Freiburg, 2001.

Voetnoten[bewerken]

  1. Quaternary Science Reviews 26 (2007) 2036–2041, Catastrophic early Holocene sea level rise, human migration and the Neolithic transition in Europe, Chris S.M. Turneya, Heidi Brown
  2. Nederlander stamt af van steentijd-jager - Wetenschap - de Volkskrant