Caren Peeters

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Caren Peeters
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Catharina Elisabeth Peeters
Geboren 1956
Land Vlag van Nederland Nederland
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Caren Peeters (1956) is een Nederlands schrijfster.

Catharina Elisabeth Peeters werd geboren in een kunstzinnig gezin. Vader Gijs Peeters was docent vrij en technisch tekenen, en maakte bovendien wetenschappelijke tekeningen van fossiele schelpen. Zijn tekeningen werden gebruikt in (onder meer) De Nederlandse zoetwatermollusken (2004) en De fossiele schelpen van de Nederlandse kust (2010). Naar hem werd de Planorbarius peetersi, een uitgestorven posthorenslak, genoemd (Algemeen Dagblad 30 april 2009). Haar grootvader van vaderskant was eveneens tekenleraar en schilder. Haar zus en broer, beiden docent geweest, zijn actief op het gebied van illustreren en beeldhouwen/boetseren,

Caren ging in Rotterdam naar de lagere en middelbare school. Na gymnasium B te hebben afgerond studeerde ze geneeskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze haalde haar kandidaats cum laude, maar stopte daarna met haar studie. Ze had te veel empathie; ze trok zich het leed van de patiënten te veel aan. Nu ze schrijfster is, is die empathie juist handig: ze kan zich moeiteloos in al haar personages verplaatsen.

Nadat ze met haar studie gestopt was, werd ze docent informatica en (later) manager bij diverse IT-bedrijven (GRC, Wang, Major Data, Topdata, Nokia Data, ICL Data, Computerij en Oracle). Ze schreef talloze cursusboeken, reclameteksten, folders, en artikelen voor het personeelsblad van Oracle.

Rond haar twintigste verschenen haar eerste verhalen, onder andere in de serie Ganymedes bij A.W. Bruna Uitgevers, maar ook in diverse SF-magazines.

In 2005 mocht ze voor Opzij een jaar lang webcolumns schrijven. Adam, het personage dat ze speciaal voor die columns bedacht, werd de hoofdpersoon in een boekje dat ze in eigen beheer als relatiegeschenk uitgaf: Adam bevalt ook (een beetje).

Later schreef ze columns voor het tijdschrift HiQuarterly van Mensa.

In 2006 werd ze zzp'er en sloot zij zich aan bij schrijverscollectief Klare Taal. Het collectief (her)schreef (web)teksten in vakliteratuur voor bedrijven en in "Jip-en-Janneketaal" voor de consument. Caren Peeters schreef in die laatste categorie onder andere honderden folders op medisch gebied, zoals ‘Verwijdering van de prostaat met de da Vinci operatierobot’, dat genomineerd werd voor de Gouden Veer van De Nationale Schrijfwedstrijd. Inmiddels is het schrijverscollectief opgeheven, en gebruikt Caren de bedrijfsnaam Klare Taal voor zichzelf.

In 2019 werd het verhaal De verjaardag van de luiaard uitgegeven als prentenboek (met prachtige illustraties van Aron Dijkstra) uitgegeven door De Vier Windstreken.

In 2020 verscheen Lotte en het Ceetje (met hartverwarmende illustraties van haar zus, Maria den Hertog-Peeters) bij C. de Vries-Brouwers.

In 2021 gaf De Vier Windstreken het prentenboek Een baan voor Boris uit (met lieve en vrolijke illustraties van Romina Rollhauser).

In 2022 verscheen haar eerste feelgood roman bij uitgeverij Ellessy: Het fluwelen masker.

Ook haar tweede roman, Kiezels op de catwalk, zal in 2022 verschijnen. Intussen schrijft ze vlijtig verder aan haar derde roman: Onvoltooid verleden.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1978: Alfa en omega in Ganymedes 3
  • 1979: Felis astralis in Ganymedes 4
  • 1980: De verre aarde in Ganymedes 5
  • 1983: Bont in Ganymedes 7
  • 1984: Borrelconcert in Ganymedes 8
  • 2012: Adam bevalt ook (een beetje) met tekeningen van zus Maria den Hertog-Peeters
  • 2015: BINK - belevenissen van een dappere kater
  • 2019: De verjaardag van de luiaard
  • 2020: Lotte en het Ceetje
  • 2021: Een baan voor Boris
  • 2022: Het fluwelen masker

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]