Carl Benz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Carl Friedrich Benz
De eerste (driewiel-)auto van Benz
De 984 cc verbrandingsmotor

Carl Friedrich Benz, geboren als Karl Friedrich Michael Vaillant (Karlsruhe, 25 november 1844Ladenburg, 4 april 1929) was een Duits uitvinder en technicus.

Benz begon zijn bedrijf Benz & Co. in 1883 in Mannheim om industriële machines te produceren. Daar ontwikkelde hij diverse tweetaktmotoren. Hij werkte aan een motorwagen met een viertaktmotor. Het werd een watergekoelde motor op een driewielerbasis met één cilinder. De auto reed voor het eerst in 1885. Hij reed in de zomer van 1886 door Mannheim met het voertuig. Zijn vrouw Bertha Benz zou in 1888 de eerste langeafstandsrit met een automobiel maken van Mannheim naar Pforzheim.[1]

Op 29 januari 1886 ontving hij een patent op zijn vinding en in juni introduceerde hij het eerste benzinemotorvoertuig.

De eerste benzinemotor[bewerken]

Benz maakte in 1885 zijn eerste driewielauto en daarmee de eerste auto in de wereld. De auto van Benz werd benz patent motorwagen genoemd. De wagen werd aangedreven door zijn zelf ontwikkelde en gebouwde verbrandingsmotor. De auto had een maximumsnelheid van 15km/h en was uitgerust met een differentiële versnellingsbak. Technische gegevens van deze Benz Patent Motorwagen:

  • 984 cc motor
  • watergekoeld, horizontaal gelegen cilinder
  • 0,9 pk bij 400 toeren/minuut
  • 1450 mm wielbasis
  • 2547 mm lengte
  • 1454 mm breedte
  • 313 kg drooggewicht

Carl Benz overleed in 1929. Zijn naam leeft nog voort in het huidige automerk Mercedes-Benz. Hij werd als een van de eersten aan de European Automotive Hall of fame toegevoegd in 2000. Daarnaast heeft hij een autobiografie geschreven.

Hoewel zelfs in Duitsland het verhaal gaat dat benzine afgeleid zou zijn van de naam Benz, bestond in werkelijkheid de term benzine al voordat Benz de auto had uitgevonden.

Benz & Söhne[bewerken]

In 1905 kreeg Benz onenigheid met zijn aandeelhouders en vertrok. Samen met een zoon richtte hij Benz & Söhne op, later kwam zijn andere zoon er bij. Carl verliet het bedrijf later, het merk werd echter voortgezet door zijn zonen. Later werd dit bedrijf een toeleverancier voor Mercedes-Benz.

‌‌

Externe links[bewerken]