Benz (automerk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vraagteken
Er wordt getwijfeld aan de juistheid van een of meer onderdelen van dit artikel.
Raadpleeg de bijbehorende overlegpagina voor meer informatie en pas na controle desgewenst het artikel aan.
Opgegeven reden: Anders dan in dit artikel wordt beweerd, lijkt Peugeot een oudere producent, en ook de bewering over Bertha is vermoedelijk chronologisch incorrect.
Dit sjabloon is geplaatst op 6 februari 2019.
Vraagteken
Benz' eerste auto, de Benz Patent Motorwagen, tevens de eerste auto ter wereld
Benz Velo uit 1894

Benz was een Duits autogroep dat tussen 1885 en 1926 auto's produceerde.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Benz was het merk waaronder Carl Benz auto's bouwde. Benz was de eerste autoproducent ter wereld en bouwde zijn eerste voertuig al in 1885. Hij patenteerde zijn motorwagen in 1886 en deed zijn eerste officiële proefrit door Mannheim in juli van dat jaar.

Benz' vrouw Bertha was wellicht de eerste persoon ter wereld die een echt autoritje maakte toen ze op 5 augustus 1888 van Mannheim naar Pforzheim (een afstand van 80 km) reed. Er zijn mensen die beweren dat dit ritje ervoor zorgde dat de auto zich bewees. Bertha was een vindingrijke vrouw en dat was nodig ook, want de eerste auto was niet zonder problemen te besturen. Ze moest in het holst van de nacht op zoek naar benzine en vond een apotheek – het eerste "benzinepompstation" ter wereld.

Na dit initiële succes werd Benz de eerste autoproducent ter wereld, toen hij de min of meer gestandaardiseerde Benz Victoria op de markt bracht. Deze auto werd door verschillende andere autofabrikanten in licentie geproduceerd. Een jaar later kwam de Benz Velo uit. Benz bleef te lang teren op zijn succes en uitvinding en tegen 1900 kwam het merk in problemen. Mede door de ontwikkeling van de Blitzen-Benz, een racewagen, wist men het imago wat op te vijzelen. Desondanks werd het in Duitsland moeilijk om het hoofd boven water te houden.

Fusie[bewerken | brontekst bewerken]

De firma van Carl Benz fuseerde in 1926[1] met Daimler Motoren Gesellschaft tot Daimler-Benz. De merken Benz en Mercedes smolten samen tot Mercedes-Benz.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Benz & Cie. van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.