Gottlieb Daimler

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gottlieb Daimler

Gottlieb Wilhelm Daimler (Schorndorf, 17 maart 1834Cannstatt, 6 maart 1900) was een Duits ingenieur, ontwerper en industrieel. Hij was een hoofdrolspeler in de ontwikkeling van de benzinemotor en de automobiel.

Daimler ontwikkelde in 1885 in het Duitse Canstatt de Einspur, 's werelds eerste motorfiets. In 1886 ontwikkelde hij als eerste een vierwielig motorvoertuig.

Daimler zou op basis van dit voertuig een bedrijf opzetten voor de productie van auto's, samen met Wilhelm Maybach, die veel van de techniek uitvond. In 1890 werd de Daimler Motoren Gesellschaft (DMG) gesticht te Cannstatt bij Stuttgart. De auto's kregen aanvankelijk de merknaam Daimler. Ze dienden vaak als basis voor andere fabrikanten, zoals Austro-Daimler, het Britse Daimler en Germain, dat zijn auto's aanvankelijk ook wel Daimler-Belgique noemde.

Mercedes[bewerken | brontekst bewerken]

De auto's van DMG waren zeer populair in Zuid-Frankrijk, waar de Oostenrijk-Hongaarse consul Emil Jellinek verschillende van de auto's kocht om ermee deel te nemen aan wegraces. In 1901 plaatste hij bij DMG een order ter waarde van 550.000 DM voor de bouw van 36 raceauto's volgens zijn specificaties. Hij stond er op dat deze raceauto's Mercedes genoemd werden, naar zijn dochter. In 1902 werd deze merknaam officieel geregistreerd en vanaf dan werden alle modellen van DMG geproduceerd onder de naam Mercedes. De naam bleef behouden bij de fusie in 1926 tussen Daimler en Benz tot Daimler-Benz. De auto's werden daarna verkocht onder de merknaam Mercedes-Benz.

In Bad Cannstatt, waar een Mercedes-Benz-fabriek en het Mercedes-Benz-museum gevestigd zijn, bevindt zich ook een herdenkingsplaats voor Gottlieb Daimler.[1][2]