Carlos Ruiz Zafón

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Carlos Ruiz Zafón

Carlos Ruiz Zafón (Barcelona, 25 september 1964) is een Spaanse romanschrijver. Hij werkt naast het schrijven van romans ook als scriptschrijver.

Carlos Ruiz Zafón werd bekend als schrijver na de publicatie van La sombra del viento (De schaduw van de wind) in 2001. Dit boek heeft talrijke internationale prijzen gewonnen en wereldwijd zijn er al miljoenen exemplaren verkocht. Het werk van Ruiz Zafón is in meer dan 40 landen en meer dan 30 verschillende talen verschenen. Hij levert regelmatig bijdragen aan vooraanstaande Spaanse kranten, zoals El País en La Vanguardia.

Met zijn eerste roman, El príncipe de la niebla (De Nevelprins,1993), behaalde hij de Edebé-literatuurprijs voor jeugdfictie. Tevens is hij de schrijver van drie andere jeugdromans, El palacio de la medianoche (1994), Las luces de septiembre (1995) en Marina (1999).

Ruiz Zafóns tweede roman, een prequel op De schaduw van de wind verscheen op 28 mei 2009. Het heet Het spel van de engel en speelt zich af in Barcelona tijdens de jaren 20 en 30 van de twintigste eeuw. Het volgt een jonge schrijver die door een mysterieus persoon benaderd wordt om een boek te schrijven. De Spaanse editie is in april 2008 gepubliceerd door Planeta.

In 2011 verscheen El prisionero del cielo (De gevangene van de hemel), de derde roman die zich afspeelt in de wereld van De schaduw van de wind. Het vierde deel, 'El laberinto de los espíritus' (Het labyrinth der geesten) verscheen begin 2017 in het Spaans en is in Nederland op 7 november 2017 verschenen.

De vier romans vormen het vierluik Het Kerkhof der Vergeten Boeken.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Romans[bewerken | brontekst bewerken]

Jeugdliteratuur[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Carlos Ruiz Zafón van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.