Carne trémula

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Carne trémula
Regie Pedro Almodóvar
Producent Agustín Almodóvar
Scenario Pedro Almodóvar
Jorge Guerricaechevarría
Ray Loriga
naar Ruth Rendell (roman)
Hoofdrollen Javier Bardem
Muziek Alberto Iglesias
Montage José Salcedo
Cinematografie Affonso Beato
Première Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten : 12 oktober 1997 (wereldpremière)
Vlag van Frankrijk Frankrijk : 29 oktober 1997
Speelduur 101 minuten
Taal Spaans
Italiaans
Land Vlag van Spanje Spanje
Vlag van Frankrijk Frankrijk
Portaal  Portaalicoon   Film

Carne trémula is een Frans-Spaanse film van Pedro Almodóvar uit 1997, met Javier Bardem.

Samenvatting[bewerken]

Victor is op zoek naar Elena, met wie hij onlangs naar bed is geweest. Hij gaat haar opzoeken op haar appartement, maar zij herkent hem niet en vraagt om weg te gaan, omdat zij iemand verwacht. Twee politiemannen, die worden opgeschrikt door het lawaai van de ontmoeting, gaan het appartement binnen en er ontstaat een vuurgevecht. De politieman David is de rest van zijn leven verlamd, maar huwt toch met Elena en wordt een bekend gehandicapt basketbalspeler. Victor, die nog steeds verliefd is op Elena, moet naar de gevangenis. Wanneer hij vrijkomt besluit hij wraak te nemen op Elena door met haar de volmaakte liefde te bedrijven, maar eerst wordt hij de minnaar van de vrouw van Sancho, de andere politieman, die bij het vuurgevecht op het appartement aanwezig was. Er ontwikkelt zich een in elkaar verstrengelde intrige tussen de verschillende personages, in de stijl van de Amerikaanse films noir uit de jaren 1940 en van films als Ensayo de un crimen van Bunuel.

Over de film[bewerken]

  • Het is de enige film van Almodóvar naar een boek. In deze zeer vrije adaptatie van een politieroman van Ruth Rendell volgt Pedro Almodóvar vooral het spel van liefde en verlangen, door de levensloop van een jonge naïeve jongeman uit te tekenen, een rol met succes door Liberto Rabal vertolkt.
  • De film won in 1998 de Goya voor beste mannelijke bijrol (José Sancho) en werd in 1999 genomineerd voor de BAFTA-prijs van beste niet-Engelstalige film. Francesca Neri won de Silver Ribbon-award voor beste actrice.
  • "Carne trémula" speelt zich historisch af van 1970, toen Franco de noodtoestand uitriep, tot 1996, wanneer Spanje alle beperkingen van het Franco-regime heeft afgeworpen.

Rolverdeling[bewerken]

Externe links[bewerken]