Carol Burnett

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Carol Burnett
Carol Burnett (2005)
Carol Burnett (2005)
Algemene informatie
Geboren 26 april 1933
Land Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Carol Creighton Burnett (San Antonio (Texas), 26 april 1933) is een Amerikaanse actrice en comédienne.

Jonge leven[bewerken]

Burnett werd geboren in San Antonio, Texas. Ze groeide op bij haar grootmoeder. Samen met haar verhuisde ze naar Hollywood, Californië.

Ze studeerde af aan de UCLA en wilde een acteercarrière uitbouwen en verscheen af en toe op televisie.

Carrière[bewerken]

Vroege carrière[bewerken]

Na vele kleine rollen kreeg ze voor het eerst succes in de Broadway musical Once Upon a Mattress. Datzelfde jaar kreeg ze een rol in The Garry Moore Show die ze tot 1962 speelde. Dat jaar won ze een Emmy Award voor haar rol. Door haar succes in de show kreeg ze eindelijk de status van ster.

Komedielegende Lucille Ball werd bevriend met haar en werd haar mentor. Nadat ze enkele afleveringen als gastactrice meedeed aan The Lucy Show bood Ball haar een eigen sitcom aan. Burnett sloeg het aanbod echter af en begon met een variétéshow. Beide actrices bleven goede vrienden tot de dood van Ball in 1989. Ball stuurde elk jaar bloemen op haar verjaardag en toen Burnett wakker werd op haar 56ste verjaardag in ’89 ontdekte ze via het ochtendnieuws dat Ball overleden was. ’s Namiddags kwamen de bloemen met de notitie "Gelukkige verjaardag, meid. Liefs, Lucy."

"The Carol Burnett Show"[bewerken]

In 1967 kreeg ze haar eigen één uur durende serie, The Carol Burnett Show. Deze serie liep elf jaar en won 22 Emmy Awards. Andere acteurs van de serie waren Tim Conway, Harvey Korman, Lyle Waggoner en Vicki Lawrence. De omroep was er op tegen dat Burnett variété deed omdat ze dachten dat alleen mannen dat succesvol konden doen, maar in het contract van Burnett stond dat ze één seizoen mocht maken van wat ze wilde.

The Carol Burnett Show stopte in 1978 en wordt algemeen gezien als de laatste succesvolle variétéshow op televisie.[bron?] De serie werd later nog meermaals herhaald op televisie. Begin jaren 90 werd The Carol Burnett Show tijdelijk nieuw leven ingeblazen onder de titel Carol & Company. In de afleveringen van deze nieuwe show speelde Burnett veelal de rol van een vrouw in het dagelijks leven die door de gejaagdheid van de moderne tijden, allerlei pietluttige regeltjes en onbeleefde medemensen, langzaam gek werd.

Andere rollen[bewerken]

Na het einde van de serie nam Burnett ook enkele dramatische rollen aan, waaronder Friendly Fire, Life of the Party:The Story of Beatrice. In 1982 speelde ze de rol van Miss Hannigan in de succesfilm Annie, door deze rol werd ze ook bij ons bekend.

Regelmatig keerde ze ook terug naar het theater. In de jaren 80 en 90 probeerde ze enkele malen om een nieuw variétéprogramma te starten maar dat mislukte. Midden jaren 90 speelde ze bijrol Theresa Stemple in de sitcom Mad About You, de moeder van hoofdpersonage Jamie Buchman (Helen Hunt).

Burnett was al jaren fan van soapserie All My Children en realiseerde een droom toen ze een kleine rol in de serie kreeg. Recent had ze een kleine rol in de succesreeks Desperate Housewives waar ze Eleanor speelde, de koude stiefmoeder van Bree Hodge (Marcia Cross). Ook speelt ze in het tweede seizoen van Glee als moeder van Sue.

Externe links[bewerken]