Better Call Saul

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Better Call Saul
Better Call Saul
Genre Komedie
Drama
Misdaad
Speelduur per afl. 42-60 minuten
Bedenker Vince Gilligan
Peter Gould
Hoofdrollen Bob Odenkirk
Rhea Seehorn
Jonathan Banks
Patrick Fabian
Giancarlo Esposito
Michael Mando
Michael McKean
Tony Dalton
Regie Vince Gilligan
Adam Bernstein
Thomas Schnauz
Scenario Vince Gilligan
Peter Gould
Ann Cherkis
Heather Marion
Montage Skip Macdonald
Muziek Little Barrie
Dave Porter
Land van oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Locatie Albuquerque, New Mexico
Gerelateerde series Breaking Bad
Productie
Producent Bob Odenkirk
Nina Jack
Diane Mercer
Uitvoerend
producent
Vince Gilligan
Peter Gould
Mark Johnson
Melissa Bernstein
Productiebedrijf High Bridge Productions
Crystal Diner Productions
Gran Via Productions
Sony Pictures Television
Uitzendingen
Start Vlag van Verenigde Staten 8 februari 2015[1]
Afleveringen 63
Seizoenen 6
Netwerk of omroep AMC
Beeldformaat 1080p (16:9 HDTV)
Audioformaat Dolby Digital Plus 5.1
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Better Call Saul is een Amerikaanse televisieserie uit 2015 bedacht door Vince Gilligan en Peter Gould. De serie is een spin-off van Breaking Bad. Better Call Saul volgt het leven van advocaat en ex-zwendelaar James "Jimmy" McGill (Bob Odenkirk), vanaf ongeveer zes jaar voor en kort na de gebeurtenissen van Breaking Bad. De eerste aflevering werd op 8 februari 2015 uitgezonden op de Amerikaanse televisiezender AMC. Het zesde en laatste seizoen, waarin de tijdlijn overlapt met die van Breaking Bad, ging op 18 april 2022 in première.

Ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

In april 2013 werd aangekondigd dat er aan een spin-offserie rond het personage Saul Goodman werd gewerkt door Vince Gilligan, de bedenker van Breaking Bad, en scenarioschrijver Peter Gould. Laatstgenoemde schreef de aflevering van Breaking Bad waarin Saul werd geïntroduceerd.

Tijdens de onderhandelingen met AMC kwam streamingdienst Netflix met het aanbod van een websyndicatie. Dit werd echter van tafel geschoven. Uiteindelijk gaf AMC groen licht voor een reeks uurlange afleveringen.

De spin-off wordt geproduceerd door Sony Pictures Television en AMC en wordt in Amerika uitgezonden op AMC.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Hoofdrollen[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage Seizoen Totaal
1 2 3 4 5 6
Bob Odenkirk James "Jimmy" McGill 10 afl. 10 afl. 10 afl. 10 afl. 10 afl. 13 afl. 63
Rhea Seehorn Kimberly "Kim" Wexler 9 afl. 10 afl. 10 afl. 10 afl. 10 afl. 11 afl. 60
Jonathan Banks Mike Ehrmantraut 10 afl. 10 afl 8 afl. 10 afl. 10 afl. 11 afl. 59
Patrick Fabian Howard Hamlin 8 afl. 9 afl. 8 afl. 5 afl. 6 afl. 7 afl. 43
Giancarlo Esposito Gustavo "Gus" Fring 7 afl. 10 afl. 9 afl. 8 afl. 34
Michael Mando Ignacio "Nacho" Varga 4 afl. 7 afl. 6 afl. 6 afl. 7 afl. 3 afl. 33
Michael McKean Charles "Chuck" McGill 9 afl. 7 afl. 9 afl. 2 afl. 1 afl. 28
Tony Dalton Eduardo "Lalo" Salamanca 3 afl. 8 afl. 5 afl. 16

Bijrollen[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage Seizoen Totaal
1 2 3 4 5 6
Mark Margolis Hector Salamanca 5 5 5 2 5 22
Kerry Condon Stacie Ehrmantraut 4 4 3 3 3 1 18
Jeremiah Bitsui Victor 5 5 4 3 17
Ray Campbell Tyrus Kitt 2 6 3 6 17
Cara Pifko Paige Novick 4 4 3 5 16
Dennis Boutsikaris Rick Schweikart 2 2 4 5 2 15
Josh Fadam Joey Dixon 1 4 3 2 2 2 14
Ed Begley Jr. Clifford Main 5 1 1 7 14
Tina Parker Francesca Liddy 8 1 5 14
Rex Linn Kevin Wachtell 3 3 2 4 1 13
Peter Diseth Bill Oakley 2 1 1 2 3 3 12
Vincent Fuentes Arturo 4 4 3 11
Brandon K. Hampton Ernesto 2 5 3 1 11
Javier Grajeda Juan Bolsa 2 2 3 4 11
Juan Carlos Cantu Manuel Varga 1 4 2 2 2 11
Eileen Fogarty Mevr. Nguyen 3 4 2 1 10
Jessie Ennis Erin Brill 6 1 3 10
Luis Moncada Marco Salamanca 2 3 1 4 10
Daniel Moncada Leonel Salamanca 2 3 1 4 10
Max Arciniega Domingo Molina 1 2 1 3 7
Joe DeRosa Dr. Caldera 2 1 2 1 1 7
Rainer Bock Werner Ziegler 6 6
Lavell Crawford Huell Babineaux 1 2 2 1 6
Keiko Agena Viola Goto 3 2 1 6
Stefan Kapicic Casper 4 1 1 6
Julie Pearl Suzanne Ericsen 1 2 1 2 6
Ann Cusack Rebecca Bois 1 2 2 5
Julie Ann Emery Betsy Kettleman 4 1 5
Jeremy Shamos Craig Kettleman 4 1 5
Jean Effron Irene Landry 2 2 1 5
Laura Fraser Lydia Rodarte-Quayle 2 1 1 4
Mark Proksch Daniel 'Pryce' Wormald 1 2 1 4
Carol Burnett Marion 4 4

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.
Nr. # Titel Regisseur Schrijver(s) Datum uitzending Vlag van Verenigde Staten Datum uitzending Vlag van Nederland Vlag van België
11
Uno
Vince GilliganVince Gilligan & Peter Gould8 februari 20159 februari 2015

Gevlucht uit Albuquerque in het laatste seizoen van Breaking Bad, is Saul Goodman onder een nieuwe identiteit Gene ondergedoken als de argwanende beheerder van een Cinnabon-koffiehuis in Nebraska. Thuis kijkt hij naar zijn advertentie-video uit 2002, een tijdperk vóór het begin van Breaking Bad, waarin James Morgan "Jimmy" McGill (Sauls geboortenaam) zijn werkzaamheden start als pro-Deoadvocaat in Albuquerque. Jimmy woont en werkt vanuit een kleine berging achter in een Vietnamese schoonheidssalon. Zijn broer Chuck is partner in het advocatenkantoor "Hamlin, Hamlin & McGill" (HHM), maar lijdt sinds enige tijd aan elektromagnetische overgevoeligheid, waardoor hij niet meer in staat is zijn huis te verlaten.

Jimmy neemt de zorg voor zijn broer op zich en tracht tezelfdertijd zijn eigen carrière een boost te geven. Hij richt zijn pijlen op Craig en Betsy Kettleman, een koppel dat ervan beschuldigd wordt 1,6 miljoen dollar te hebben verduisterd. Wanneer ze hem links laten liggen om met HHM in zee te gaan, bedenkt Jimmy een plan om alsnog geld van hen te kunnen eisen. Hij zet 2 skaters in om een aanrijding met de auto van Betsy te ensceneren. Jimmy zet de achtervolging in, niet wetende dat de skaters er een verkeerde auto hebben uitgepikt. Wanneer hij aanklopt bij het huis waarvoor de beschadigde auto geparkeerd staat, kijkt hij plots recht in de loop van een pistool. Hij wordt samen met de skaters gegijzeld door de gevaarlijke crimineel Tuco Salamanca (uit Breaking Bad), wiens bejaarde moeder achter het stuur zat. 
22
Mijo
Michelle MacLarenPeter Gould9 februari 201510 februari 2015
Een razende Tuco Salamanca houdt Jimmy samen met de skaters vast in de kelder van zijn woning. Jimmy tracht uit te leggen dat het hele gebeuren een onschuldig misverstand is en dat ze het helemaal niet op zijn oude moeder gemunt hadden. Tuco blijft echter wantrouwig en voert het trio met behulp van enkele handlangers naar de woestijn, waar hij met enkele marteltuigen in de aanslag eist dat Jimmy zijn ware motieven onthult. Nadat Jimmy het gezelschap, met handlanger Nacho voorop, eindelijk van zijn onschuld kan overtuigen, wil Tuco nog steeds de skatebroers vermoorden, daar ze zijn moeder hebben beledigd. Jimmy slaagt erin te onderhandelen waardoor Tuco slechts 1 been van elke broer breekt. Jimmy brengt hen vervolgens naar het ziekenhuis en hoopt het hele voorval zo snel mogelijk te kunnen vergeten. Hij rent zich vervolgens letterlijk en figuurlijk zijn benen uit zijn lijf als pro-Deoadvocaat voor hopeloze verdachten. Later krijgt Jimmy op zijn kantoortje opeens bezoek van Nacho, die hem een plan voorstelt om het verduisterde geld van de familie Kettleman te helpen stelen. Jimmy weigert hieraan mee te werken. Nacho druipt af, maar laat wel zijn nummer achter voor het geval Jimmy zich nog bedenkt. 
33
Nacho
Terry McDonoughThomas Schnauz16 februari 201517 februari 2015
Tijdens een flashback is te zien hoe Chuck in de gevangenis een bezoek brengt aan de toenmalige student Jimmy, die er is opgesloten op verdenking van een zedendelict. Jimmy vraagt hem om juridische hulp. Terug naar 'heden' 2002, waarbij Jimmy zich zorgen maakt om de familie Kettleman, gezien het wellicht slechts een kwestie van tijd is voordat ze door Nacho zullen worden beroofd. Jimmy besluit hen met een anoniem telefoontje te waarschuwen. Niet veel later komt het nieuws dat de Kettlemans vermist zijn. Jimmy wordt gedwongen op te treden als advocaat van de opgesloten verdachte: Nacho. Na hem gesproken te hebben vermoedt Jimmy dat de Kettlemans hun ontvoering in scène hebben gezet om een nieuw leven te kunnen starten met hun verduisterde geld, maar de politie gelooft niet in die theorie. Gefrustreerd gaat hij zelf op zoek naar hen. Hij weet het gezin uiteindelijk met hulp van zijn plaaggeest parkeerwachter Mike Ehrmantraut te lokaliseren in een natuurgebied in de buurt van hun woning. Ze hebben een tas bij zich met daarin de gestolen 1,6 miljoen dollar.[2] 
44
Hero
Colin BuckseyGennifer Hutchison23 februari 201524 februari 2015
In een flashback bezwendelt Jimmy een stapmaatje met de hulp van een schijnbaar dronken slachtoffer. Jimmy stelt in het heden de Kettlemans voor om hen als advocaat te verdedigen, maar daar willen ze nog steeds niet op ingaan. In ruil voor zijn discretie, geven ze Jimmy zwijggeld. Jimmy komt tot het besef dat hij zijn succes niet via deze zaak zal bereiken en gebruikt het geld om een metamorfose te ondergaan. Hij meet zichzelf een nieuw pak en kapsel aan en laat een reuze billboard voor zijn advocatenpraktijk ontwerpen, met een eigen logo dat hij heeft gekopieerd van HHM. Jimmy wordt al snel door HHM voor de rechter gedaagd, die hem verplicht zijn acties binnen 48 uur ongedaan te maken. Hij verzint een nieuw plan om in de aandacht te komen en huurt een nieuwsploeg die het neerhalen van de billboard komt filmen terwijl hij het onrecht becommentarieert. Wanneer de hoogtewerker plots struikelt en een dodelijke val dreigt te maken, snelt Jimmy op heldhaftige wijze te hulp. De media reageren diezelfde avond enthousiast, niet wetende dat het gebeuren in scène is gezet. Bij HHM is de ergernis intussen compleet.[3] 
55
Alpine Shepherd Boy
Nicole KassellBradley Paul2 maart 20153 maart 2015
Chuck pikt voor 5 dollar de plaatselijke krant van zijn overbuurvrouw, die de politie inschakelt. Intussen trekt Jimmy vreemde klanten aan, maar hij ziet wel iets in het opmaken van testamenten. Jimmy en Kim zijn in het ziekenhuis bij de door de plaatselijke politie binnengebrachte Chuck. Als Jimmy moet kiezen tussen gedwongen opname en het voortduren van zijn mantelzorg aan huis voor Chuck, kiest hij het laatste. Hoewel hij het tegenovergestelde suggereert aan de diep zwetende partner Howard, die Jimmy vreest als curator van Chuck. 
66
Five-O
Adam BernsteinGordon Smith9 maart 201510 maart 2015
Mike, een gepensioneerde politieman uit Philadelphia, krijgt op het politiebureau van Albuquerque bezoek van twee politiemensen uit die oude stad. Hij vraagt zijn lastige parkeerklant Jimmy McGill als advocaat en verzoekt hem bij het verlaten van de kamer wat koffie te morsen op de politieman met een opschrijfboekje. Met grote tegenzin werkt Jimmy mee en Mike pikt het opschrijfboekje in. De kijker krijgt de gebeurtenissen uit Philadelphia onthuld. De zoon van Mike, ook politieman, wilde niet meedoen met het verdelen van geld, gebruikelijk binnen dat corps, en werd vermoord. Mike liquideert vervolgens de twee moordenaars van zijn zoon en vlucht naar Albuquerque, waarheen zijn schoondochter en kleindochter hem zijn voorgegaan. Ook tijdens de serie Breaking Bad vervullen zij af en toe een rol. 
77
Bingo
Larysa KondrackiGennifer Hutchison16 maart 201517 maart 2015
Mike en Jimmy worden weer ontboden op het politiebureau. Jimmy geeft de jongere politieman uit Philadelphia zijn notitieboekje terug. Gevonden! Mike ontslaat Jimmy als zijn advocaat en praat nog wat na met zijn oudere collega uit Philadelphia. Jimmy belooft hem een vette rekening te sturen. De volgende dag troont Jimmy Kim mee naar zijn nieuwe kantooretage en biedt haar een partnerschap met hoekkamer aan. Ze weigert, want ze heeft nu eenmaal haar zinnen gezet op HHM. Daar krijgt ze ruzie met de Kettlemans, die haar ontslaan als advocaat. Jimmy wordt nu door hen ingehuurd tijdens zijn bingomiddag. Mike steelt 's avonds in opdracht van Jimmy het geld thuis bij de Kettlemans. Jimmy stopt er zijn 30.000 dollar zwijggeld bij en laat het volledig verduisterde bedrag aan de officier van justitie overhandigen. Kim is nu terug als advocaat en kan haar deal met de OJ doordrukken. Achttien maanden cel voor pa Kettleman, zonder proces. Jimmy zegt tegen Mike dat ze elkaar niets meer verschuldigd zijn. Boos neemt Jimmy afscheid van zijn fraaie kantooretage, die hij had gehuurd van het zwijggeld. 
88
RICO
Colin BuckseyGordon Smith23 maart 201524 maart 2015
Jimmy werkte ooit nog in de postkamer van HHM en kreeg zelf een belangrijke brief. Het is hem de derde keer gelukt zijn advocaten-examen schriftelijk te halen aan de universiteit van Amerikaans-Samoa. Vriendin Kim, die als eerste de brief mocht inzien, kust hem op zijn lippen. Broer Chuck regelt stiekem dat hij niet wordt toegelaten als advocaat bij HHM. (Later blijkt dat hij het Samoa-diploma minderwaardig vindt.) Jimmy is in de huidige tijd hard aan het werk zo veel mogelijk testamenten op te maken. Hij frequenteert bejaarden-instellingen van de Sandpiper-keten. Als hij fraude op het spoor komt wordt hem de toegang ontzegd. ’s Nachts steelt hij buiten een vuilniszak met documenten uit een open berging, die door de papiervernietiger zijn gegaan. Samen met zijn broer Chuck bouwt hij een grote zaak op tegen de Sandpiper-keten. Mike past een dagje op zijn kleindochter en geeft zijn schoondochter desgevraagd het advies het politiegeld van Matty zelf te houden. Intussen komen de advocaten van Sandpiper naar Chuck zijn huis. Hun aanbod van een schikking van 100.000 dollar wordt geblokkeerd door de tegeneis van Chuck. Een schikking van 20 miljoen. Het betreft 5 staten en het vervoer van goederen tussen de staten was fout. 
99
Pimento
Thomas SchnauzThomas Schnauz30 maart 201531 maart 2015
Het gaat beter met Chuck en de zaak tegen Sandpiper wordt steeds groter. Na ampel overleg besluiten ze HHM in te schakelen. Aldaar krijgt Chuck een groots onthaal bij zijn terugkeer van de 167 medewerkers. Jimmy krijgt een fantastisch aanbod van 20% van de uiteindelijke schikking en een inbreng-beloning van 20.000 dollar. De deal klapt op het feit dat Jimmy geen kantoorkamer krijgt bij HHM omdat hij er niet mag werken. Mike krijgt een baantje als beveiliger van een sukkelige medicijnendief. Mike blijkt meer van dit wereldje te weten dan zijn opdrachtgever als Nacho opduikt als koper. Jimmy komt er na een gesprek met Kim en later met Chuck achter wat er allemaal achter zijn rug om is gebeurd. Chuck heeft Howard opgedragen Jimmy buiten de deal te houden. Desgevraagd doceert Chuck dat Jimmy met zijn neppapiertje geen echte advocaat is. Jimmy verlaat diep geschokt zijn broer en zijn mantelzorgadres. Hij belooft er niet meer terug te komen. 
1010
Marco
Peter GouldPeter Gould6 april 20157 april 2015
In een terugblik zien we Jimmy in Cicero als "Slippin’ Jimmy" afscheid nemen van zijn zwendelmaatje Marco. Na zijn vrijlating uit de gevangenis gaat hij in Albuquerque werken in de postkamer van HHM, het advocatenkantoor van zijn broer Chuck. Jimmy legt nu Howard uit na een jaar wat mantelzorg voor Chuck inhoudt. HHM moet dit nu overnemen. Hij draagt de Sandpiper-zaak alsnog toch over voor 20.000 dollar en uitzicht op 20% van de fee. Tijdens een bingo-middag valt presentator Jimmy uit zijn rol en verlaat het pand. We zien hem terug in Cicero in een bar om zijn maatje Marco weer op te zoeken en hun zwendeltrucs weer op te voeren. Na een week moet Jimmy terug maar hij doet op uitdrukkelijk verzoek nog een laatste Rolex-truc met Marco, die erin blijft na een hartaanval. Na een telefoontje van Kim gaat hij versneld terug na de uitvaart van Marco naar Albuquerque. Aldaar heeft HHM de Sandpiper-zaak gedeeld met de collega’s uit Santa Fe, de firma Davis&Main. Laatstgenoemde willen Jimmy een partnerschap aanbieden. Maar Jimmy keert om voordat hij hen heeft gesproken. Hij praat even bij met parkeerwacht Mike en verdwijnt met Marco’s song Smoke on the Water uit beeld. 
Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.
# Titel Regisseur Schrijver(s) Datum uitzending Vlag van Verenigde Staten Datum uitzending Vlag van Nederland Vlag van België
111
Switch
Thomas SchnauzThomas Schnauz15 februari 2016
In een vooruitblik sluit "Gene" zich per ongeluk op in de afvalcontainerruimte van een winkelcentrum in Omaha, maar omdat hij zijn verleden wil geheimhouden kan hij de nooduitgang niet openen omdat de politie verwittigd zou worden. Nadat iemand hem eindelijk naar buiten laat, worden er een paar in de muur gekerfde woorden getoond: "SG WAS HERE". In 2002 besluit Jimmy het werkaanbod van Davis & Main af te slaan en beëindigt hij zijn advocatenpraktijk. Kim confronteert Jimmy vanwege zijn vreemde gedrag maar Jimmy is onvermurwbaar over het beëindigen van zijn advocatenpraktijk. In plaats daarvan haalt hij Kim over om hem te helpen een effectenhandelaar op te lichten door dure drankjes te laten bestellen en hem dan met de rekening te presenteren. Door deze ervaring is Kim helemaal opgetogen en gaat ze met Jimmy naar bed. Daniel ("Pryce") ontslaat Mike omdat hij van mening is dat hij geen lijfwacht meer nodig heeft. Nacho profiteert van Mike's afwezigheid om Pryce's echte naam en adres te achterhalen. Er wordt bij Pryce ingebroken en hij belt de politie. De politieagenten vinden de aard van de inbraak verdacht en doen verder onderzoek waardoor ze een lege verborgen ruimte achter de bank ontdekken. Nadat hij het werkaanbod van Davis & Main heeft heroverwogen besluit Jimmy om het toch te accepteren. 
122
Cobbler
Terry McDonoughGennifer Hutchison22 februari 2016
 
133
Amarillo
Scott WinantJonathan Glatzer29 februari 2016
 
144
Gloves Off
Adam BernsteinGordon Smith7 maart 2016
 
155
Rebecca
John ShibanAnn Cherkis14 maart 2016
 
166
Bali Ha'i
Michael SlovisGennifer Hutchison21 maart 2016
 
177
Inflatable
Colin BuckseyGordon Smith28 maart 2016
 
188
Fifi
Larysa KondrackiThomas Schnauz4 april 2016
 
199
Nailed
Peter GouldPeter Gould11 april 2016
 
2010
Klick
Vince GilliganVince Gilligan & Heather Marion18 april 2016
 
211
Mabel
Vince GilliganVince Gilligan & Peter Gould10 april 2017
 
222
Witness
Vince GilliganThomas Schnauz17 april 2017
 
233
Sucks Costs
John ShibanGennifer Hutchison24 april 2017
 
244
Sabrosito
Thomas SchnauzJonathan Glatzer1 mei 2017
 
255
Chicanery
Daniel SackheimGordon Smith8 mei 2017
 
266
Off Brand
Keith GordonAnn Cherkis15 mei 2017
 
277
Expenses
Thomas SchnauzThomas Schnauz22 mei 2017
 
288
Slip
Adam BernsteinHeather Marion5 juni 2017
 
299
Fall
Minkie SpiroGordon Smith12 juni 2017
 
3010
Lantern
Peter GouldGennifer Hutchison19 juni 2017
 
311
Smoke
Minkie SpiroPeter Gould6 augustus 2018
 
322
Breathe
Michelle MacLarenThomas Schnauz13 augustus 2018
 
333
Something Beautiful
Daniel SackheimGordon Smith20 augustus 2018
 
344
Talk
John ShibanHeather Marion27 augustus 2018
 
355
Quite a Ride
Michael MorrisAnn Cherkis3 september 2018
 
366
Piñata
Andrew StantonGennifer Hutchison10 september 2018
 
377
Something Stupid
Deborah ChowAlison Tatlock17 september 2018
 
388
Coushatta
Jim McKayGordon Smith24 september 2018
 
399
Wiedersehen
Vince GilliganGennifer Hutchison1 oktober 2018
 
4010
Winner
Adam BernsteinThomas Schnauz8 oktober 2018