Cartierheide

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cartierheide
Natuurgebied
Cartierheide
Cartierheide
Situering
Land Nederland
Locatie Noord-Brabant
Coördinaten 51° 20′ NB, 5° 15′ OL
Dichtstbijzijnde plaats Hapert
Informatie
Oppervlakte 1,72 km²
Beheer Staatsbosbeheer
Foto's
Cartierheide vanuit de lucht gezien.
Cartierheide vanuit de lucht gezien.
Informatiebord van de Cartierheide en Hapertse Heide.
Informatiebord van de Cartierheide en Hapertse Heide.

De Cartierheide (uitspraak: 'kartjeeheide' [kɑrˈtjeːˌɦɛidə]?)is een natuurgebied dat onderdeel uitmaakt van het Natuurgebied De Kempen en dat zich bevindt in de Nederlandse gemeente Bladel bij het dorp Hapert. Het gebied is 172 ha groot en ligt op 3 km afstand van de Belgische grens, ingeklemd tussen de weg van Eersel naar Postel en de snelweg A67/E34.

De naam van het gebied is ontleend aan jhr. Emile de Cartier de Marchiennes. Deze kocht in 1863 het nabij deze heide gelegen Duizels Hof en gebruikte de heide als jachtterrein. Hieraan is het te danken dat het gebied in de jaren 30 van de 20e eeuw niet werd ontgonnen. Aan de baron herinnert ook het zeldzame berkenlaantje wat langs een plas loopt die hij liet uitgraven, het ven genaamd 'het Pannegoor', een begroeid dijkje met een beschut pad tussen het water van het ven en de heide geflankeerd door berkenbomen noemt men de 'Pannegoor Passage', van hieruit kon men ongezien op de eenden en andere watervogels in de vennen jagen.

Sinds 1932 is het gebied eigendom van Natuurmonumenten, maar tegenwoordig wordt de Cartierheide beheerd door Staatsbosbeheer. De zoon van de baron, die eveneens Emile heette, heeft toen zijn gebied aan Natuurmonumenten geschonken.

De Cartierheide wordt doorstroomd door het Dalems Stroompje en men vindt er dan ook veel vochtige heidegebiedjes, berkenbroek en gagelstruweel. De bovenloop van het Stroompje werd in 1994 hersteld. Direct ten westen van de Cartierheide ligt landgoed Pals en natuurgebied Kroonvense Heide. Ten zuiden is de Hapertse Heide te vinden. Het enige wat deze twee natuurgebieden van elkaar scheid is een restant van de oude Bredasebaan, die beter bekend staat als de landweg van Luik naar Breda. Deze onverharde weg loopt diagonaal door de natuurgebieden heen.

In het gebied groeien onder meer Ronde zonnedauw en Klokjesgentiaan. Reptielen als Gladde slang, Levendbarende hagedis en Hazelworm leven hier. Ook de Heikikker kan men er vinden.

Door het gebied zijn wandelingen uitgezet.