Casa Confetti

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Casa Confetti
Casa Confetti vanuit het zuidwesten
Algemene gegevens
Architect(en) Architectenbureau Marlies Rohmer
Constructie 2006-2008
Locatie Utrecht Science Park, Utrecht
Coördinaten 52° 5′ NB, 5° 10′ OL
Eigenaar Universiteit Utrecht
Exploitant SSH Utrecht
Technische gegevens
Hoogte 51 meter
Etages 15
Casa Confetti (Utrecht)
Casa Confetti
Kleurrijke gevelpanelen op het gebouw
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Casa Confetti is de naam van een van de kleurrijkere gebouwen op het Utrechtse universiteitsterrein Utrecht Science Park. In de woontoren bevinden zich 377 studentenwoningen.

Opdrachtgever van de bouw van deze torens was SSH Utrecht in samenwerking met zeventien andere woningcorporaties, het ontwerp is afkomstig van Architectenbureau Marlies Rohmer. De aanvang van de bouw was in 2006. De bouw heeft twee jaar in beslag genomen. De oplevering vond plaats in 2008.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Casa Confetti dankt haar naam aan de kleurrijke panelen die de gevel van het pand sieren. Bij het ontstaan van het ontwerp op de tekentafel heette het project al 'Smarties', naar de veelkleurige chocoladesnoepjes. Het idee hierachter is dat de ramen wegvallen in één geheel met de kleurtjes, wat van een afstand oogt als een schubachtige grijze textuur - maar wat van dichterbij een veelkleurig mozaïek blijkt, evenals de diversiteit van de bewoners van het pand.

Het ontwerp[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de bouw van Casa Confetti was de vlakte een grasveld en bebouwing gelegen tussen de diverse Universitaire gebouwen, met aan de ene zijde het Willem C. van Unnikgebouw met het Ruppertgebouw er aan vast, en aan de andere zijde bebouwing van het bestuursgebouw welke direct verbonden was aan de oude bibliotheek. Parnassos, toen nog de Uitwijk geheten, gebruikte een gedeelte van dit grasveld voor vrijwilligers die zich bezighielden met tuinieren, en studenten konden zich hier tussen de colleges verpozen.

Gerealiseerd ontwerp[bewerken | brontekst bewerken]

De woontoren is 51 meter hoog, en telt 15 verdiepingen. Boven op de studentenflat bevindt zich een dakterras dat 600 vierkante meter groot is en een uitzicht over de wijde omgeving verschaft.

Verdeling woontypen[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn verschillende woontypen in de woontoren vertegenwoordigd, verspreid over de 15 etages. Er wonen 377 mensen in de toren, waarvan:

  • 257 in eenpersoonshuizen
  • 60 in 20 driepersoonshuizen
  • 60 in 15 vierpersoonshuizen

De eenpersoonshuizen bestaan uit een kamer met daarin ook een keukenblok, en een badkamer. Daarnaast bevindt zich op elke verdieping nog een gemeenschappelijke ruimte. In de meerpersoonshuizen bevindt zich naast één kamer per bewoner een huiskamer met keuken en een gezamenlijke douche en toilet.

Achterliggende waarden ontwerp[bewerken | brontekst bewerken]

Het ontwerp van Casa Confetti is gemaakt door Architectenbureau Marlies Rohmer, die hebben nagestreefd samenhang en karakter te geven aan het universiteitsterrein door gebruik van contrast tussen bebouwing en omliggend terrein. Dit is een voortgang op een eerder ontwikkeld concept afkomstig van Rem Koolhaas en Art Zaaier. Volgens dit principe verrezen eerder op het Utrecht Science Park (destijds de Uithof) al de studentenwoningen aan de Cambridgelaan; ook wel Uithof-I. En ook het studentencomplex De Bisschoppen; of Uithof-II is volgens dit principe tot stand gekomen. Casa Confetti; ook wel Uithof-III, is de derde uitbreiding van woongelegenheid op de Uithof. Concreet betekent dit eerdergenoemde concept dat de bebouwing in eenzelfde strook geschiedt, waardoor de gebouwen van de Universiteit Utrecht en de hogeschool als een eiland te midden van een landelijke omgeving liggen.

Casa Confetti in het nieuws[bewerken | brontekst bewerken]

Gedurende het bouwproces kwam Casa Confetti in het nieuws door het omvallen van de dienstdoende hijskraan. Dit ongeluk gebeurde omstreeks 11.10 uur, toen op 18 januari 2007 een storm Nederland in zijn greep hield. Bij dit ongeluk, waarbij de kraan boven op het naastgelegen Ruppertgebouw viel, een van de omliggende universiteitsgebouwen, vielen slechts drie gewonden. Zij hadden last van rug- en nekletsel, en één persoon verzwikte zijn enkel. Dit is een gelukkige toevalligheid wanneer men zich bedenkt dat het slechter had kunnen aflopen: het was immers een doordeweekse dag waarop er colleges gegeven werden, en er dus volop studenten aanwezig waren. Op zondag 22 november 2009 viel tijdens stormachtig weer een van de gekleurde panelen van de voorgevel op de aanliggende busbaan. Hierbij deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. Op woensdag 4 januari 2012, ook tijdens stormachtig weer, brak er een uitslaande brand uit op de zevende verdieping.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]