DUB

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De opmaak van dit artikel is nog niet in overeenstemming met de conventies van Wikipedia. Het artikel bevat namelijk weinig tot geen interne links. Men wordt uitgenodigd deze pagina aan te passen.

DUB, kort voor Digitaal Universiteitsblad, is de redactioneel onafhankelijke nieuws- en opiniesite van de Universiteit Utrecht. DUB heeft een redactiestatuut en een redactieraad die de onafhankelijkheid van het medium waarborgen.

DUB zag op 1 april 2010 het licht. Het digitale medium publiceert van maandag tot en met vrijdag nieuws, achtergronden, opinies en blogs die te maken hebben met de Universiteit Utrecht, het hoger onderwijs, het wetenschappelijk onderzoek en het studentenleven in de stad Utrecht. Alleen tijdens de kerst- en zomervakantie ligt de site stil.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

DUB komt voort uit het Ublad - kort voor Universiteitsblad - dat vanaf 1976 een redactioneel onafhankelijke journalistieke uitgave op papier was. Sinds 1999 werd het blad geflankeerd door de website Ublad Online. Het medium heeft in verschillende vormen en in de beginjaren onder andere namen bestaan.

Op 5 september 1969 wordt U utrechtse universitaire reflexen voor het eerst uitgegeven. Dit blad is ontstaan uit de tijdschriften Sol Iustitiae dat voornamelijk geschreven wordt door en voor studenten en het tijdschrift voor medewerkers Solaire Reflexen. U utrechtse universitaire reflexen is gericht op zowel medewerkers als studenten en verschijnt op de zomerperiode na wekelijks. Het blad is niet redactioneel onafhankelijk. In 1972 krijgt het blad zijn eerste hoofdredacteur. Deze Willem Kuipers vecht voor een redactioneel onafhankelijke positie van het blad en professionele journalisten. Het blad heeft vanaf september 1974 het Utrechts Universiteitsblad.

Tot 1976 is de redactie van U - en het latere U-blad - onderdeel van de universitaire organisatie. In 1976 wordt het blad ondergebracht bij de stichting Universiteitsblad. De stichting heeft een bestuur die onafhankelijk opereert van de Universiteit Utrecht. De stichting krijgt geld van de universiteit en genereert inkomsten uit de verkoop van advertenties. De redactie is in dienst van deze stichting. De eerste hoofdredacteur van dit onafhankelijke blad is Bert Kieboom. Bezuinigingen leiden ertoe dat het blad vanaf augustus 1981 niet meer naar alle werknemers en studenten van de Universiteit Utrecht wordt thuisgestuurd. De bladen liggen in afhaalbakken in de verschillende panden van de universiteit.

In 1983 gaat het blad verder onder de naam U-blad. Aanvankelijk is het U-blad een krant op tabloidformaat. In januari 1990 treedt Sander van Walsum aan als hoofdredacteur. Dat blijft hij tot medio april 1996. Op 1 augustus 1996 volgt Leo Mudde hem op. Vanaf 1997 wordt de krant geflankeerd door de website Ublad Online. Mudde blijft niet lang de hoofdredacteur: eind 1997 dient zijn opvolger Armand Heijnen zich aan.

Op 1 juli 1999 wordt de stichting opgeheven en valt het Ublad als Dienst Ublad rechtstreeks onder het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht. De onafhankelijk van het medium wordt gewaarborgd door een redactieraad en een redactiestatuut. Enkele jaren later komt de redactie onder de afdeling communicatie en marketing te vallen.

In september 2004 krijgt de krant een metamorfose en wordt het een magazine. Het Ublad verschijnt zo’n veertig keer per jaar met een wekelijkse frequentie. Vanaf januari 2009 neemt de frequentie door bezuinigingen af tot zo’n twintig nummers per jaar. Het laatste papieren nummer van het Ublad is de kersteditie van december 2009. De inhoud van dit nummer wordt bepaald door de lezers. Zij kopen een artikel in het blad waar zij het onderwerp van mogen bepalen. De opbrengst komt geheel ten goede aan Stichting voor Vluchteling Studenten UAF. Via de website van het Ublad blijft de nieuwsvoorziening op peil tot en met 31 maart 2010.

Op 1 april 2010 gaat de site onder de nieuwe naam DUB de lucht in. DUB is de afkorting is voor Digitaal Ublad. Heijnen treedt een paar dagen later af als hoofdredacteur en werd tijdelijk vervangen door Erik Hardeman. In december 2010 volgt Ries Agterberg hem op.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

  • Universitaire journalistiek tussen onafhankelijkheid en informatievoorziening; Een geschiedenis van het U-blad van Kees Ribbens.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]