Universiteitsblad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een universiteitsblad of hogeschoolblad is een tijdschrift of kranten, gemaakt door studenten of professionele journalisten en uitgegeven op universiteiten en hogescholen. Wanneer zo'n uitgave vooral voor en door studenten wordt gemaakt, spreekt men vaak van studentenblad.

Tijdsverloop[bewerken]

Veel bladen in Nederland en Vlaanderen zijn opgericht in de jaren na 1968 (Parijse studentenrevolte) of hebben in die periode een verandering ondergaan van mededelingenblad naar kritisch volgend studentenorgaan. Sinds die tijd genieten ze vaak een vrij grote redactionele onafhankelijkheid van het bestuur van de onderwijsinstelling. Vanaf de jaren 90 is een omgekeerde trend waarneembaar: bij steeds meer instellingen wordt de krant-achtige opzet vervangen door een 'magazine' dat beter aansluit bij de communicatiebehoeften van het instellingsbestuur.

Van print naar digitaal[bewerken]

In Nederland stappen daarnaast steeds meer hogeschool- en universiteitsbladen over op een digitale variant. Zo zijn de universiteitsbladen van de Universiteit Utrecht en Rijksuniversiteit Groningen - DUB en respectievelijk de Universiteitskrant - beiden volledig digitaal. Ook UT Nieuws van de Universiteit Twente en Delta van de Technische Universiteit Delft zijn digitaal gegaan. Cursor van de Technische Universiteit Eindhoven gaat per januari volledig digitaal. Folia van de Universiteit van Amsterdam en Erasmus Magazine van de Erasmus Universiteit zijn in 2018 verdergaan met een website.

Recent gestartte nieuwsmedia[bewerken]

Sinds 17 mei 2017 heeft Fontys Hogescholen een nieuwsplatform met redactionele onafhankelijkheid genaamd Bron.[1] De Hogeschool van Amsterdam heeft per 15 januari 2018 eveneens een eigen medium, namelijk HvanA.[2]

Vlaanderen[bewerken]

Nederland[bewerken]

Hogescholen[bewerken]

Zie ook[bewerken]