Universiteitsblad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een universiteitsblad of hogeschoolblad is een tijdschrift of krant gemaakt door studenten of professionele journalisten en uitgegeven op universiteiten en hogescholen. Wanneer zo'n uitgave vooral voor en door studenten wordt gemaakt, spreekt men vaak van studentenblad.

Veel bladen in Nederland en Vlaanderen zijn opgericht in de jaren na 1968 (Parijse studentenrevolte) of hebben in die periode een verandering ondergaan van mededelingenblad naar kritisch volgend studentenorgaan. Sinds die tijd genieten ze vaak een vrij grote redactionele onafhankelijkheid van het bestuur van de onderwijsinstelling. Vanaf de jaren 90 is een omgekeerde trend waarneembaar: bij steeds meer instellingen wordt de krant-achtige opzet vervangen door een 'magazine' dat beter aansluit bij de communicatiebehoeften van het instellingsbestuur.

In Nederland stappen daarnaast steeds meer hogeschool- en universiteitsbladen over op een digitale variant. Anno 2019 zijn er in Nederland nog negen gedrukte hogeschool- en universiteitsbladen.

Vlaanderen[bewerken | brontekst bewerken]

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

De Nederlandse universiteits- en hogeschoolbladen zijn verenigd in de Kring van hoofdredacteuren.[1]

Universiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Hogescholen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Student newspapers van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.