Cascadecomplex

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Cascadecomplex
Het westelijke gedeelte van het Cascadecomplex in 2009, met op de voorgrond het Noord-Willemskanaal. Links de woontoren De Regentes.
Het westelijke gedeelte van het Cascadecomplex in 2009, met op de voorgrond het Noord-Willemskanaal. Links de woontoren De Regentes.
Locatie Groningen
Huidig gebruik kantoor- en appartementencomplex
Start bouw 1994
Bouw gereed 2000
Architect B. Loerakker, P. de Bruijn, H. van der Woude
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Cascadecomplex is een multifunctioneel complex in de Nederlandse stad Groningen, even ten westen van het Groninger hoofdstation.[1] Het u-vormig complex werd ontworpen door een drietal architecten; de zijde langs het Emmaviaduct is een ontwerp van Ben Loerakker, de zijde langs het spoor van Pi de Bruijn van de Architekten Cie.[2] en de zijde langs het Noord-Willemskanaal van Hylko van der Woude van Bonnema Architecten.[3]

In 1994 werd begonnen met de bouw van het complex, dat ruimte biedt voor wonen, werken en parkeren. Het eerste deel, langs viaduct en spoor, was gereed in 1997, het deel langs het kanaal eind 2000. Het complex dankt zijn naam aan het terrein tussen de kantoren, dat aflopend is aangelegd zoals bij een waterval waarbij het water trapsgewijs van de rotsen valt. Onder de gebouwen is een parkeergarage aangelegd. Op kantoorniveau heeft de bestrating verscheidene kleuren gekregen, die de sfeer van een Italiaans plein rond de waterval moeten benadrukken.

In het Cascadecomplex zijn onder meer verschillende Rijksdiensten, de Groninger Archieven en de Sociale Verzekeringsbank, gevestigd. Behalve dat er kantoren zijn gebouwd, staat aan het begin van het complex ook een woontoren, De Regentes. Naast de toren werd in 2004 de acht meter hoge kunstwerk Ultra van Silvia B. geplaatst. Aan de oostkant van het complex zijn 22 bronzen mensfiguren van Henk Visch te vinden.