Casio

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een rekenmachine van Casio
Nieuwste model van Casio

Casio (カシオ計算機株式会社, Kashio Keisanki Kabushiki-gaisha) is een Japans elektronicabedrijf. Het in 1946 opgerichte bedrijf is vooral bekend van rekenmachines, horloges, computers, pda’s, synthesizers en zelfs kassa's. In 1957 heeft Casio de eerste volledige elektronische rekenmachine uitgebracht.

Casio is een van de meest succesvolle elektronische fabrikanten ter wereld. Ooit begonnen onder de naam Kashio Seishanso. De firma werd overgenomen van de vader in 1946 door vier broers uit de Kashio familie. Casio's filosofie is om producten te maken die hoeveelheid werk besparen en die de kwaliteit van het leven verbeteren. Casio was de eerste fabrikant ter wereld die grote aantallen compacte elektronische rekenmachines produceerde. Dit is uitgevonden in 1957 door Toshio Kashio.

In datzelfde jaar werd de bedrijfsnaam meer Engels gemaakt. In 1965 toonde Casio zijn eerste elektronische bureaucalculator met geheugencapaciteit. Dit apparaat was een belangrijke stap voorwaarts in de trend van het succesvol kleiner maken van producten. In minder dan tien jaar had het bedrijf bewezen dat elektronische goederen de industrie van de toekomst zou gaan worden, en dat Casio een belangrijke marktspeler zou gaan worden.

Casio was ook een van de eerste horlogefabrikanten welke horloges kon maken die meer konden dan alleen maar de tijd aangeven. Het was in het begin van 1976 dat Casio zijn eerste digitale horloge lanceerde met daarnaast tien additionele functies.

Vier jaar later slaagde de firma erin om een elektronische calculator te integreren in een horloge. De firma is compleet gericht op het continu ontwikkelen van klok- en horloge technologie. De naam Casio is nu dan ook synoniem aan wereldwijd bekendstaande multifunctionele sport chronometers. Het succes wordt gemaakt door de welbekende G-shock en Baby-G modellen en onderschrijven de excellente reputatie. Casio zal doorgaan om nieuwe wegen te bewandelen op zoek naar nieuwe elektronische producten van hoge kwaliteit die tevens multifunctioneel zijn. Het bedrijf investeert veel in zijn eigen R&D afdeling om ervoor te zorgen dat Casio leidinggevend zal blijven met zijn technologische ontwikkelingen. Casio's innovatieve kant werd in 1995 beloond op de IFA beurs. Casio kreeg een belangrijke onderscheiding voor zijn eerste digitale camera ter wereld. Dit succes kreeg een vervolg in 1996 toen Casio werelds eerste handheld pc met WindowsCE aan het grote publiek toonde.

Computers van Casio[bewerken]

MSX[bewerken]

Spelcomputers[bewerken]

Afrekensystemen (kassa's) van Casio[bewerken]

Sampletone[bewerken]

In 1986 werd een van de eerste sampling-keyboards (Sampletone SK-1) gemaakt door Casio. Dit instrument had muzikaal gezien weinig mogelijkheden vanwege de lage kwaliteit sampling die mogelijk was. Toch werd het ding enthousiast gebruikt en kreeg het zelfs enige cultstatus. Voor de muziek wereld was het wel revolutionair. De SK-1 was een van de eerste betaalbare keyboards dat geluiden kon opnemen en af kon spelen via een klein klavier.

Gallery[bewerken]

Externe links[bewerken]