Categorie:Nederlandse wet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Icoontje broodkruimel

Deze categorie bevat artikelen die over een Nederlandse wet gaan. Dit kunnen wetten zijn die nog geldig zijn, of oude wetten die inmiddels ingetrokken zijn.
Een wet is een regeling uitgevaardigd door een Nederlands overheidsorgaan. Men onderscheidt wetten in formele zin van wetten in materiële zin. Een formele wet is gemaakt door de regering en Staten-Generaal tezamen. Ze zijn te herkennen, doordat in de regeling het woord «wet» is opgenomen. Een materiële wet bevat algemeen verbindende voorschriften en kan ook van andere bestuurslagen afkomstig zijn.

Voorbeelden van Nederlandse wetten zijn onder andere: wettenkoninklijk besluitalgemene maatregel van bestuur (Nederland)ministeriële regeling - circulaire.

Voor een overzicht van het positief recht wordt verwezen naar de overheidswebsite voor wetgeving. Voor de parlementaire behandelingsgeschiedenis van wetten sinds 1995 wordt verwezen naar de website van de Eerste Kamer der Staten-Generaal. Het zoeken naar Kamerstukken kan eveneens via de overheidswebsite voor kamerstukken vanaf 1995. Voor oudere kamerstukken kan de website van de Staten-Generaal bezocht worden.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Ondercategorieën

Deze categorie bevat de volgende 7 subcategorieën, van de 7 in totaal.