Categorie:Nederlandse wet
Deze categorie bevat artikelen die over een Nederlandse wet gaan. Dit kunnen wetten zijn die nog geldig zijn, of oude wetten die inmiddels ingetrokken zijn.
Een wet is een regeling uitgevaardigd door een Nederlands overheidsorgaan. Men onderscheidt wetten in formele zin van wetten in materiële zin. Een formele wet is gemaakt door de regering en Staten-Generaal tezamen. Ze zijn te herkennen, doordat in de regeling het woord «wet» is opgenomen. Een materiële wet bevat algemeen verbindende voorschriften en kan ook van andere bestuurslagen afkomstig zijn.
Voorbeelden van Nederlandse wetten zijn onder andere: wetten – koninklijk besluit – algemene maatregel van bestuur (Nederland) – ministeriële regeling - circulaire.
Voor een overzicht van het positief recht wordt verwezen naar de overheidswebsite voor wetgeving.
Voor de parlementaire behandelingsgeschiedenis van wetten sinds 1995 wordt verwezen naar de website van de Eerste Kamer der Staten-Generaal. Het zoeken naar Kamerstukken kan eveneens via de overheidswebsite voor kamerstukken vanaf 1995. Voor oudere kamerstukken kan de website van de Staten-Generaal bezocht worden.
Ondercategorieën
Deze categorie bevat de volgende 7 subcategorieën, van de 7 in totaal.
- Nederlandse wijzigingswet (24 P)
H
- Historische wet in Nederland (110 P)
W
- Wetboek van Strafrecht (11 P)
Artikelen in de categorie "Nederlandse wet"
Deze categorie bevat de volgende 8 pagina’s, van de 8 in totaal.