Caumeroliemolen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Caumeroliemolen
Caumeroliemolen
Basisgegevens
Plaats Heerlen
Waterloop Caumerbeek
Bouwjaar Waarschijnlijk 17e eeuw
Type bovenslag
Functie Oliemolen
Huidig gebruik  woonhuis
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Caumeroliemolen of Onderste Caumermolen is een watermolen in Onderste Caumer in de gemeente Heerlen in de Nederlandse provincie Limburg. Stroomafwaarts lag de Caumermolen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De oprichtingsdatum is niet bekend.[1] In de 17e en 18e eeuw was de molen in gebruik als oliemolen.

In 1828 is - blijkens de muurankers - het huidige woonhuis gebouwd. Van het oudere molengebouw zijn geen restanten meer aanwezig. De molen had een bovenslagrad van 68 centimeter breed en 392 centimeter in doorsnede.

Caumeroliemolen

De molenactiviteiten en zichtbare molenkenmerken, zoals molenrad en maalinstallatie, waren echter al ruim voor de Tweede Wereldoorlog verdwenen.[bron?] In Wandelingen in en om Heerlen met geschiedkundige aanteekeningen van P.J.M. Peters uit 1919 wordt over de molen geschreven. Gemeentearchivaris Piet Peters beschrijft hier de situatie die hij bij zijn wandelingen aantreft: […] aangekomen te Onderste Caumer bij een kruispunt van wegen (boerderij De Erk). Hier zien we de krachtige beek een kleinen waterval vormen; waar de beek een scherpe bocht maakt, loopt een gedeelte van 't beekwater door buizen en slooten. […] (zie situatie op foto hiernaast).[2]