Cervus nippon mantchuricus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Cervus nippon mantchuricus
Exemplaar in de dierentuin van Warschau.
Exemplaar in de dierentuin van Warschau.
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Artiodactyla (Evenhoevigen)
Onderorde: Ruminantia (Herkauwers)
Familie: Cervidae (Hertachtigen)
Geslacht: Cervus
Soort: Cervus nippon (Sikahert)
Ondersoort
Cervus nippon mantchuricus
Swinhoe, 1864
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Cervus nippon mantchuricus (syn.: Cervus nippon dybowskii) is de grootste van de 14 ondersoorten van het sikahert, de soort kon vroeger in Mantsjoerije (noordoostelijke China), Korea en Russische Verre Oosten gevonden worden. De soort wordt tegenwoordig in China en Korea als uitgestorven beschouwd. Er zijn ongeveer 9000 exemplaren over in de dunbevolkte gebieden van Primorski in Rusland. Er zijn in Europa fokprogramma's voor de jacht en het vlees. De lichaamslengte is ongeveer 155 centimeter, de staart is tot 20 cm lang, de hoogte van de schoft is 75 tot 110 cm. Vrouwtjes bereiken een gewicht van 80 tot 90 kg en stieren worden tussen de 110 en 160 kg. De zwangerschap duurt maximaal 221 dagen, er wordt één jong geboren.

De soort werd beschreven door de Poolse natuuronderzoeker Benedykt Dybowski, tijdens zijn verkenningstocht naar Siberië, na afloop van voltooien van de Katorga.

Bibliografie[bewerken]

  • Marco Apollonio, Reidar Andersen, Rory Putman, Europese hoefdieren en hun management in de 21e eeuw, Cambridge University Press, Cambridge, New York 2010, ISBN 978-0-521-76061-4, p. 248