Chaamse Bossen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Chaamse bossen)
Chaamse Bossen
Natuurgebied
Chaamse Bossen (Noord-Brabant)
Chaamse Bossen
Situering
Land Nederland
Locatie Noord-Brabant
Coördinaten 51° 30′ NB, 4° 55′ OL
Dichtstbijzijnde plaats Chaam
Informatie
Oppervlakte 13.24 km²
Beheer Staatsbosbeheer
Foto's
Chaamse Bossen vanuit de lucht gezien.

De Chaamse Bossen liggen tussen de weg Gilze-Chaam en het dorp Alphen. Het gebied meet 1.324 ha en is eigendom van Staatsbosbeheer.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Ooit bestond het gebied uit zandverstuivingen en natte heide met verschillende vennen. Veel van deze heideterreinen zijn tussen 1900 en 1934 ontgonnen en bebost met voornamelijk grove den. Het gebied werd ontwaterd en te natte plekken werden omgezet in grasland. Hieraan heeft het bos zijn verrassende afwisseling te danken. De plantengroei van het gebied is echter arm en bestaat, vooral langs de paden, uit heischrale vegetatie.

In het eerste decennium van de 21e eeuw werden de voormalige landbouwgebieden teruggebracht in de oude staat, en werd het gebied ook weer natter gemaakt. In het brongebied van de Chaamse beken werd het water vastgehouden. Ook werden de oorspronkelijke vennen weer uitgegraven en in de aldus ontstane moerasgebieden kunnen veel oorspronkelijke planten en dieren terugkeren.

Natuur[bewerken | brontekst bewerken]

In de bossen komen tal van vogelsoorten voor, als geelgors, nachtzwaluw, boomleeuwerik, boompieper, gekraagde roodstaart en groene specht. Roofvogels zijn: buizerd, sperwer, havik, torenvalk, boomvalk en soms de wespendief. In de nu vochtige graslanden broeden onder andere de wintertaling, kuifeend, dodaars en geoorde fuut. In de meer dan dertig gegraven poelen huizen onder meer de vinpootsalamander en de alpenwatersalamander.

Recreatie[bewerken | brontekst bewerken]

In de uitgestrekte bossen vindt men een net van fietspaden en wandelpaden. Ook zijn er enkele zogeheten paalkampeerterreinen, waar men kan kamperen met een minimum aan voorzieningen.

Omgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebied sluit in het westen aan op het Ulvenhoutse Bos en het landgoed Valkenberg.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]