Koninkrijk Chalkis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Chalkis (koninkrijk))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Chalkis was een relatief klein Iturees koninkrijk uit de oudheid, gelegen in de vallei van Libanon.

Stichting van het koninkrijk[bewerken | brontekst bewerken]

Van oorsprong was Chalkis een stad in Coele-Syria. Toen de Seleucidische invloed op het gebied begon af te nemen, stichtten Itureeërs er het koninkrijk Chalkis, dat zich uitstrekte van de Middellandse zee tot dicht bij Damascus. Zij maakten Chalkis de hoofdstad van hun rijk, Baäl-Bek werd het godsdienstig centrum.

Spanningen met de Hasmoneeën[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de regering van de Hasmonese koning Alexander Janneüs moet het koninkrijk Chalkis een deel van zijn grondgebied afstaan aan de Hasmoneeën. Dit gebied werd in later tijd bekend als Iturea (al strekte Iturea zich in etnische zin over een veel groter gebied uit). Deze gebieden werden door de Romeinse veldheer Pompeius weer teruggegeven aan Chalkis, toen hij een einde maakte aan de zelfstandige Hasmonese staat (63 v.Chr.).

Onder Romeins gezag[bewerken | brontekst bewerken]

Itureese vazalkoningen[bewerken | brontekst bewerken]

Pompeius maakte tevens een einde aan het onafhankelijke koninkrijk Chalkis en maakten het een vazalstaat onder Romeins gezag. In deze periode heersten de volgende koningen (van Itureese afkomst) over Chalkis:

  • Ptolemeüs, de zoon van Menneüs, 85-40 v.Chr. In zijn tijd strekte het koninkrijk zich uit van de Middellandse Zeekust tot dicht bij Damascus. In de begintijd van zijn regering was Chalcis nog een onafhankelijk koninkrijk, maar die status verloor het door toedoen van de Romeinse veldheer Pompeius.
  • Lysanias, de zoon van Ptolemeüs, 40-36 v.Chr.. Hij sloot een verdrag met Antigonus, die in het Joodse land de Hasmonese staat in ere wilde herstellen. Om deze reden werd hij in 36 v.Chr. op last van Marcus Antonius ter dood gebracht.

Tetrarchen[bewerken | brontekst bewerken]

In de periode na Lysanias' regering blijft er van het gebied van Chalkis steeds minder over. Toch blijft er sprake van een zelfstandig koninkrijk Chalkis, met als belangrijkste steden Chalkis en Abilene. Vermoedelijk werd Chalkis in deze periode bestuurd door tetrarchen. Het is niet zeker of Chalkis één tetrarch had (die dan heel het rijk bestuurde) of meerdere tetrarchen tegelijkertijd (die elk een deel van het rijk bestuurden). Uit deze tijd is niet veel bekend met betrekking tot Chalkis, maar de volgende namen worden genoemd:

  • Flavius Josephus vermeldt Zenodorus. Hij ondernam plundertochten in Trachonitis Naar aanleiding van de gebeurtenissen voegde keizer Augustus (een deel van?) het gebied waarover Zenodorus heerste (in elk geval Iturea, Batanea, Trachonitis en Auranitus) aan het gebied van Herodes toe.
  • Lysanias wordt in het evangelie volgens Lucas (3:1) genoemd als tetrarch over Abilene.

Herodianen[bewerken | brontekst bewerken]

In 37 na Chr. geeft keizer Caligula het koninkrijk in handen van de Herodiaanse dynastie en geeft de heersers de titel 'koning' (basileus). De volgende koningen heersen over Chalkis:

Na de dood van Aristobulus werd Chalkis een deel van de provincia Syria.