Champagne Alain Thiénot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Champagne Alain Thiénot is een in 1985 in Reims opgericht champagnehuis. Het huis verkoopt onder anderen vier cuvées de prestige, de Cuvée Alain Thiénot (Vintage), Cuvée Stanislas (Vintage), Cuvée Garance (Vintage) en La Vigne aux Gamins (Vintage). Het bedrijf is eigendom van de Groupe Thiénot die ook Marie Stuart, Champagne Joseph Perrier, en Champagne Canard-Duchêne bezit.[1]

Alain Thiénot was een makelaar in wijnen (courtier en vins de Champagne) die na aankoop van wijngaarden zijn eigen champagnehuis heeft gesticht. Zijn vader was directeur van Champagne Irroy dat eigendom van Taittinger was. In 1970 werd Alain Thiénot makelaar, in 1985 stichtte hij een eigen champagnehuis. Hij kocht om te beginnen de diepe kelders van het huis Castille in Reims en 6 hectare wijngaarden in Ay, waaronder een perceel van Krug . Later kocht hij wijngaarden in de grand- en premier cru-gemeenten Dizy, Le Mesnil-sur-Oger , Cumières, Pierry en Hautvillers. De 27 hectare wijngaard voorziet in 60% van het benodigde fruit. De rest wordt gekocht van de wijnboeren in de Champagne.

Alain Thiénot bezit ook Château de Ricaud dat Cadillac Côtes de Bordeaux en de zoete Loupiac maakt, en in Graves Château Rahoul en Château La Garance. In Saint-Émilion kocht hij Château Haut Gros Caillou met 40 hectare wijngaard.

De champagnes[bewerken]

  • De Brut champagne is de meest verkochte champagne en het visitekaartje van het huis. De wijn bestaat voor 45% uit chardonnay, 35% uit pinot noir en 20% uit pinot meunier. De wijn werd met 20% reserve uit de kelders aangevuld. Zo kan het huis garanderen dat de brut ook in mindere wijnjaren van de gewenste kwaliteit is en wordt de stijl van het huis gehandhaafd.
  • De Brut Millésimé is een millésimé uit gelijke delen chardonnay en pinot noir waarvoor alle druiven in hetzelfde wijnjaar zijn geplukt.
  • De Rosé is een rosé champagne. Thiénot gebruikte 45% pinot noir waarvan een deel tot rode wijn was gevinificeerd. Verder gebruikte men 35% chardonnay en 20% pinot meunier.
  • De Cuvée Stanislas (Vintage) is een millésimé blanc de blancs van druiven uit de Côte des Blancs
  • De Cuvée Alain Thiénot (Vintage) is een millésimé van 60% chardonnay van de Côte des Blancs en 40% pinot noir van de Montagne de Reims
  • De Cuvée Garance (Vintage) is een millésimé blanc de noirs, een witte wijn van blauwe, de Fransen zeggen "zwarte", druiven. Hiervoor werd alleen de pinot noir gebruikt.
  • De La vigne aux Gamins (Vintage) is een millésimé blanc de blancs van chardonay uit de grand cru-gemeente Avize. De druiven zijn afkomstig van oude wijnstokken.

Literatuur[bewerken]

Externe link[bewerken]