Charles-Valentin Alkan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Charles-Valentin Alkan
Componist
Charles-Henri-Valentin Morhange dit Alkan.jpg
Geboren 30 november 1813
Overleden 20 maart 1888
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
Religie Jodendom
Stijl Romantiek
Nevenberoep Pianist
Handtekening Handtekening
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Charles-Valentin Alkan (Parijs, 30 november 1813 — aldaar, 20 maart 1888) was een Frans componist en een van de grootste pianovirtuozen van zijn tijd. Zijn composities voor piano behoren tot de moeilijkste die ooit zijn geschreven, en worden betrekkelijk zelden uitgevoerd.

Jeugd en opleiding[bewerken]

Hij werd geboren te Parijs als Charles Henri Valentin Morhange, en was het tweede kind van Alkan Morhange. Later gebruikte hij de voornaam van zijn vader als achternaam. Hij was een wonderkind dat al op zesjarige leeftijd piano en orgel studeerde aan het conservatorium van Parijs. Op zijn zevende kreeg hij een prijs voor solfège.

Uitvoerend musicus[bewerken]

Als twintiger speelde hij pianoconcerten en gaf hij pianoles. Hij was bevriend met Franz Liszt en Frédéric Chopin, en met de schrijvers George Sand, en Victor Hugo. Op zijn vierentwintigste had hij een reputatie opgebouwd als een van de grootste pianovirtuozen, toen hij zich uit het openbare leven terugtrok. De rest van zijn leven gaf hij slechts sporadisch een concert. Over grote perioden van zijn leven is alleen bekend dat hij de Bijbel en de Talmoed bestudeerde.

Overlijden[bewerken]

Hij overleed op 74-jarige leeftijd te Parijs. Als doodsoorzaak wordt wel genoemd dat zijn boekenkast op hem viel toen hij een exemplaar van de Talmoed van de bovenste plank wilde pakken. De authenticiteit van dit verhaal is twijfelachtig.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]