Charles-Valentin Alkan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Charles-Valentin Alkan
Componist
Charles-Henri-Valentin Morhange dit Alkan.jpg
Geboren 30 november 1813
Overleden 20 maart 1888
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
Religie Jodendom
Stijl Romantiek
Nevenberoep Pianist
Handtekening Handtekening
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Charles-Valentin Alkan (Parijs, 30 november 1813 — aldaar, 20 maart 1888) was een Frans componist en een van de grootste pianovirtuozen van zijn tijd. Zijn composities voor piano behoren tot de moeilijkste die ooit zijn geschreven, en worden betrekkelijk zelden uitgevoerd.

Jeugd en opleiding[bewerken]

Hij werd geboren te Parijs als Charles Henri Valentin Morhange, en was het tweede kind van Alkan Morhange. Later gebruikte hij de voornaam van zijn vader als achternaam. Hij was een wonderkind dat al op zesjarige leeftijd piano en orgel studeerde aan het conservatorium van Parijs. Op zijn zevende kreeg hij een prijs voor solfège.

Uitvoerend musicus[bewerken]

Als tiener gaf Alkan al Concerten. Hij had op jonge leeftijd al vele prijzen gewonen voor Orgel en Piano. Hij was hele goede vrienden met Frédéric Chopin die tevens zijn buurman was en waarmee hij weleens naar het theater ging om een voorstelling te bezichtigen, en hij was ook bevriend met de schrijvers George Sand, en Victor Hugo. Hij was ook bevriend met Franz Liszt. Maar tevens waren ze ook concurrentie. Liszt zou gezegd hebben dat Alkan de enige zou zijn geweest die hem nerveus kon laten voelen tijdens een optreden. Op Alkans vierentwintigste had hij al een reputatie opgebouwd als een van de grootste pianovirtuozen. Rond 1848 begon Alkan zich meer terug te trekken. Dit was na de afwijzing van zijn droombaan op het conservatorium in Parijs. Hij trok zich echter totaal terug na de dood van zijn beste vriend Chopin in 1849 dat hem heel zwaar viel. In deze periode heeft Alkan wel het beste en het bekendste van zijn werken geschreven waaronder zijn OP39. Douze Études dans tous les tons mineurs. De rest van zijn leven gaf hij op latere leeftijd slechts sporadisch een concert. Technisch iets minder dan toen hij jong was, maar natuurlijker en echter. Overigens werd er altijd over Liszt gezegd dat hij technisch net iets beter onderlegd zou zijn dan Alkan. Maar Alkan voelde Natuurlijker aan in zijn Performances.

Overlijden[bewerken]

Hij overleed op 74-jarige leeftijd te Parijs. Als doodsoorzaak wordt wel genoemd dat zijn boekenkast op hem viel toen hij een exemplaar van de Talmoed van de bovenste plank wilde pakken. De authenticiteit van dit verhaal is twijfelachtig.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]