Charles Arthur Floyd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
PrettyBoyFloyd01.jpg

Charles Arthur "Pretty Boy" Floyd (Adairsville, 3 januari 1904East Liverpool, 22 oktober 1934) was een Amerikaanse gangster. Hij pleegde overvallen en vermoordde verscheidene mensen. Hij werd in de jaren 1920 en 30 door de media geromantiseerd.

Biografie[bewerken]

Jeugd[bewerken]

Charles Arthur Floyd werd geboren op 3 januari 1904 in Adairsville, Georgia in de Verenigde Staten. Al gauw kreeg hij de bijnaam Chouk. Zijn gezin bestond naast zijn ouders uit nog zes andere kinderen. Op jonge leeftijd verhuisde het gezin Floyd naar een landbouwcommune in Oklahoma. Ze leefden op de inkomsten van de landbouw, maar verdienden net genoeg om te overleven. Uiteindelijk raakten ze betrokken bij het verkopen van alcoholische dranken tijdens de drooglegging.

In 1921 trouwde de toen 17-jarige Charles Arthur Floyd met de 16-jarige Ruby Hargrove. Ze kregen samen een zoon: Jack Dempsey Floyd. Om z'n gezin te kunnen onderhouden, trok Chouk naar het noorden op zoek naar werk. Hij bracht meerdere nachten door bij landlopers en vond nauwelijks werk. Een poosje later kocht hij zijn eerste pistool.

Misdaadleven[bewerken]

Op 22 oktober 1922 pleegde hij zijn eerste erkende misdaad. Hij overviel een plaatselijk postkantoor en ging aan de haal met $350. Getuigen omschreven hem als grappig en schattig. Die laatste eigenschap zou hem later de bijnaam Pretty Boy opleveren. De politie kwam hem op het spoor maar liet hem gaan omdat z'n vader hem een alibi had bezorgd.

Op 16 september 1925 werd hij na een overval in St. Louis, Missouri door de politie gearresteerd. De overval had hem $16.000 opgeleverd. Dat geld had hij in geen tijd uitgegeven aan dure kledij. Hij had er ook een gloednieuwe Ford mee gekocht. Dit laatste vond de politie verdacht en dus werd hij gearresteerd. Hij kreeg een gevangenisstraf van vijf jaar. Die straf zat hij uit in de staatsgevangenis van Jefferson City, Missouri. Tijdens zijn verblijf in de cel beviel z'n echtgenote Ruby van hun tweede zoon: Jackie. Even later zijn Charles en Ruby gescheiden.

Na drie jaar in de gevangenis werd hij vrijgelaten en nam hij zichzelf voor om nooit nog in een gevangenis te belanden. Hij bracht in die periode ook een bezoek aan de boerderij van z'n ouders. Hij ontdekte dat zijn vader was doodgeschoten en dat de dader ene J. Mills was. De politie liet de dader gaan. Charles nam het wapen van zijn vader en bracht hem een bezoekje. Mills is sinds die dag nooit meer gezien.

Midden jaren '20 trok hij naar East Liverpool, Ohio. Hij werkte er als huurmoordenaar en gewapende beschermer van dranksmokkelaars, die drank smokkelden via de Ohio River.

Uiteindelijk verhuisde Charles naar Kansas City, waar hij bevriend raakte met bekende misdadigers. De stad kreeg al gauw de bijnaam Tom's Town als verwijzing naar maffiabaas Tom Pendergast, die in het misdaadmilieu van Kansas City de touwtjes in handen had. De stad was een thuishaven voor verschillende huurmoordenaars, dieven, overvallers, etc. Charles werd er een harde crimineel en leerde schieten met een machinegeweer. In die periode had hij ook een "relatie" met Madame Beulah Baird Ash, die in een bordeel werkte. Hij had ook nog steeds een "relatie" met zijn ex-vrouw Ruby. Sommigen beweren dat Beulah degene was die hem de bijnaam Pretty Boy gaf. Andere bronnen spreken van een politieagent die hem na een overval beschreef als een pretty boy (Nederlands: mooie jongen). Wie hem de bijnaam gaf, is dus niet zeker. Het is wel zeker dat Floyd z'n bijnaam niet leuk vond.

Pretty Boy Floyd werd al gauw een beruchte bankovervaller die mede dankzij z'n bijnaam een populaire figuur werd. Zijn eerste overval was op de Farmers & Merchants Bank in Sylvania, Ohio. Na de misdaad vluchtte hij naar zijn schuilplaats in Akron, Ohio, waar hij door de politie werd gearresteerd. Er kwam een rechtszaak en hij werd schuldig bevonden. Pretty Boy Floyd werd met een trein naar de gevangenis gebracht. Hij kon ontsnappen door via een treinraam uit het voertuig te springen.

Op 16 april 1931 wilde hij samen met William Miller, beter bekend als Billy the Killer, zijn vriendin Beulah en diens zus Rose een overval plegen. Ze werden herkend door politieagent Ralph Castner, die meteen z'n collega's verwittigde. Er volgde een vuurgevecht. Castner werd doodgeschoten, zijn baas Carl Galliher werd hevig geraakt en schoot zelf Miller dood. Beulah werd ook geraakt en Rose stierf ter plaatse. Pretty Boy Floyd kon met een auto vluchten.

Op 17 juni 1933 werd de bekende misdaadfiguur Frank Nash, bijgenaamd de Gentleman, bevrijd. Tijdens zijn bevrijding, die later de naam Union Station Massacre meekreeg, werden vijf mannen vermoord. Eén van hen was FBI-agent Raymond Caffrey. De twee daders achter de bevrijding waren Pretty Boy Floyd en Adam Richetti. Floyd heeft altijd ontkend iets met deze bevrijding te maken te hebben. Gedurende 17 maanden waren de FBI en de politie op zoek naar Floyd en Richetti. Na de dood van gangster John Dillinger op 22 juli 1934 werd Pretty Boy Floyd uitgeroepen tot Public Enemy #1. De persoon die hem nu terugvond (dood of leven), kreeg $23.000 van de overheid. Om aan de aandacht van de politie te ontsnappen, trok hij terug naar East Liverpool. Tijdens zijn verblijf in Kansas City pleegde hij meer dan 20 overvallen en vermoordde hij zo'n 10 mensen.

Op 19 oktober 1934 overvielen drie mannen, verkleed als jagers, de Tiltonsville Peoples Bank. Twee van de mannen werden geïdentificeerd. Het waren Pretty Boy Floyd en Adam Richetti. Enkele dagen later werden de twee mannen teruggevonden in Wellsville, Ohio. Er volgde een vuurgevecht met de plaatselijke politie. Richetti werd gearresteerd en Floyd kon opnieuw ontsnappen. Hij gijzelde een bloemist en nam diens auto om te vluchten.

Drie dagen later, op 22 oktober, ontdekte de politie zijn verblijfplaats. Hij hield zich schuil in een boerderij. Maar Floyd bleef niet bij het gezin dat in de boerderij woonde. Ze gaven hem een lift naar een bushalte. Onderweg merkte Floyd twee politiewagens op, die op weg waren naar de boerderij. Pretty Boy Floyd sprong uit de wagen en verstopte zich. Agent Chester Smith herkende hem en liep achter hem aan. Er werd meermaals geroepen dat hij halt moest houden, maar dat deed hij niet. Hij werd neergeschoten. Eerst door Smith zelf, daarna door de rest van het politiekorps. Floyd leefde nog maar stierf zo'n 10 minuten nadat de politie zijn hevig toegetakelde lichaam naar een schaduwzone hadden gesleurd.

Sommige bronnen geloven niet in deze theorie en menen dat de bekende FBI-agent Melvin Purvis hem liet doodschieten. Omdat hij niet wilde antwoorden toen Purvis vroeg of hij had deelgenomen aan de Union Station Massacre.