Charles Bonaparte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Prins Charles Marie Jérôme Victor Bonaparte (Boulogne-Billancourt, 19 oktober 1950) is een Frans politicus en sinds 1997 is zijn zoon hoofd van het huis Bonaparte.

Familie[bewerken | brontekst bewerken]

Karel prins Napoléon is de zoon van Lodewijk Jérôme Victor Emanuel Leopold Marie Napoleon en Alix de Foresta. Hij is een rechtstreekse afstammeling van Carlo Maria Buonaparte, de vader van Napoleon Bonaparte. Hij heeft ook banden met het Belgisch vorstenhuis: hij is de kleinzoon van prinses Clementine van België en dus de achterkleinzoon van koning Leopold II.

Geslachtsnaam[bewerken | brontekst bewerken]

Bonaparte werd geboren met de familienaam Napoléon Bonaparte, maar verkreeg in 1998 rectificatie tot Napoléon terwijl hij in 2012 geslachtsnaamwijziging verkreeg tot Bonaparte.

Huwelijk en kinderen[bewerken | brontekst bewerken]

Charles huwde in 1978 met Béatrice van Bourbon-Sicilië (16 juni 1950) en scheidde in 1989 van haar. Uit dit huwelijk werden twee kinderen geboren:

Charles hertrouwde in 1996 met Jeanne Françoise Valliccioni (1958). Uit deze relatie hebben zij twee kinderen:

Hoofd van het huis Bonaparte[bewerken | brontekst bewerken]

Na het overlijden van zijn vader werd hij hoofd van de familie Bonaparte. Zijn vader, die ontevreden was over zijn scheiding, tweede huwelijk én politieke opvattingen, onterfde hem bij testament van 1996 (bekend geworden in 1997) van 'dynastieke rechten' en wees zijn kleinzoon Jean-Christophe aan als zijn opvolger als het hoofd van het huis Bonaparte. Charles vecht het testament sinds 1997 aan. Sommige monarchisten beschouwen niettemin Jean-Christophe als hoofd van het huis Bonaparte. Charles, overtuigd republikein, heeft gezegd in het openbaar dit nooit tussen zijn zoon en hem te laten komen.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Charles begon zijn loopbaan als ingenieur en was later president-directeur van een makelaardij.

In 2001 stelde hij zich kandidaat bij de gemeenteraadsverkiezingen in Ajaccio, overigens geboorteplaats van keizer Napoleon en diens broers, onder wie zijn voorouder koning Jerome van Westfalen. Tussen 2001 en 2008 was hij adjunct-burgemeester van die stad. Hij is lid van het bureau van het Sociaal-economisch en cultureel comité van de Parti Socialiste (Frankrijk).