Charles Duke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Charles Duke
Duke achter het stuur

Charles Moss "Charlie" Duke, Jr. (Charlotte, North Carolina, 3 oktober 1935) was een Amerikaans astronaut. Hij was de piloot van de maanlander van Apollo 16, de vijfde landingsmissie op de maan, en was daarmee de tiende persoon die voet zette op de maan.

Opleiding[bewerken]

Charles Duke groeide op in South Carolina en studeerde op de Admiral Farragut Academy in Saint Petersburg, Florida. Na zijn diensttijd in Duitsland te hebben doorgebracht, studeerde hij 1964 als luchtvaartingenieur af aan de Massachusetts Institute of Technology. In 1965 werd hij testpiloot bij de US Air Force. In 1966 werd Duke in de Astronautengroep van de NASA opgenomen. Bij de vlucht van de Apollo 13 was hij reservepiloot.

Apollo 16[bewerken]

Bij de vlucht van de Apollo 16 was Duke de jongste van alle maanwandelaars. Zijn taak was o.a. navigator van de maanwagen. Navigeren op de maan is heel wat omslachtiger dan op de aarde; immers er is geen magnetisch veld waardoor een kompas onbruikbaar is. Ook is het maanlandschap monotoon, dus herkenningspunten zijn schaars en de horizon is zo kortbij dat eventuele herkenningspunten snel uit het zicht verdwijnen. Even heeft hij ook de Maanwagen mogen besturen, waarvan het beeldmateriaal online staat. Deze elektrische wagen haalde een maximumsnelheid van 17,7 kilometer per uur en verzamelde 96 kilo aan monsters. Het verblijf op de maan duurde ruim 70 uur.

Navigeren op de maan[bewerken]

Charles Duke maakte gebruik van een set kaarten van de regio gebaseerd op foto's die gemaakt waren toen Apollo 14 in een baan vloog om de maan. Op die kaarten waren een aantal herkenningspunten aangeduid. Het was de belangrijkste taak van Charlie Duke om tijdens het rijden naar die punten uit te kijken. Het feit dat landschapskenmerken op de maan al snel onder de horizon verdwijnen maakte dit tot een lastige job. Er was ook een gyrocompas aan boord om de richting aan te geven. Als back-up systeem gebruikte Charles Duke ook gebruik van de zon: de daardoor veroorzaakte schaduwen van hun auto wezen tijdens hun missie steeds naar het westen.

Bijkomende taak[bewerken]

Het was ook de taak van Charles Duke was om tijdens iedere stop af te stappen, en de schotelantenne die op een statief boven op de maanauto stond, meteen manueel op de Aarde te richten zodat rechtstreekse televisiebeelden konden doorgezonden worden. Het was toen reeds technisch mogelijk geweest om middels een gyrokompas en een elektronische sturing deze antenne permanent op de Aarde gericht te hebben, maar omwille van budgettaire redenen was hier van afgezien.

Fotogalerij[bewerken]

Externe links[bewerken]