Charlotte Cooper

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Charlotte Cooper
Charlotte Cooper, de eerste vrouwelijke Olympisch kampioen
Charlotte Cooper, de eerste vrouwelijke Olympisch kampioen
Persoonlijke informatie
Nationaliteit Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Geboorteplaats Ealing
Geboortedatum 22 september 1870
Slaghand Rechts
Hall of Fame 2013 (en) profiel
Enkelspel
Grandslamresultaten
Vlag van Verenigd Koninkrijk Wimbledon W (1895, 1896, 1898, 1901, 1908)
Dubbelspel
Grandslamresultaten
Vlag van Verenigd Koninkrijk Wimbledon F (1913)
Portaal  Portaalicoon   Tennis

Charlotte Reinagle Cooper (Ealing (Middlesex, Engeland), 22 september 1870Helensburgh (Schotland), 10 oktober 1966) was een Engels tennisster. Ze werd geboren in Ealing, Middlesex, Engeland waar ze als jonge dame lid was van de Ealing Lawn Tennis Club. Ze won de eerste van in totaal vijf Wimbledon titels in 1895. Ze droeg een enkel lange jurk geheel volgens de dan geldende Victoriaanse gebruiken. Een jaar later wist ze voor de tweede maal te winnen en in 1898 voor de derde maal.

Ze leek een lange, slanke en elegante vrouw maar was een bedrieglijk sterke atleet, die als eerste vrouw een Olympische titel wist te veroveren. Ze won het enkelspel bij de Olympische Spelen van 1900 in Parijs. Dit waren de eerste spelen waaraan vrouwen mochten deelnemen. Ze won tijdens de spelen ook nog een tweede gouden medaille samen met Reginald Doherty bij gemengd dubbel.

Op 12 januari 1901 trouwde ze met haar tennismaatje Alfred Sterry. In datzelfde jaar wist ze haar vierde Wimbledon titel te veroveren. Nadat ze tijd af had genomen om voor haar familie te zorgen keerde ze weer terug als active tennisster en in 1908 won op zevenendertigjarige leeftijd haarde vijfde singles titel op Wimbledon. Zij is daarmee nog steeds een van de oudste winnaars op Wimbledon. In 1912 toen ze 41 jaar oud was was ze nog steeds een sterke speelster en bereikte opnieuw de finale van Wimbledon.

Mevrouw Cooper-Sterry bleef actief als wedstrijdspeler en speelde nog wedstrijden toen ze al een eind in de vijftig was. Haar man werd de voorzitter van de Lawn Tennis Association, hun dochter was ook een begenadigde tennisster en speelde in het Britse Wightman Cup team.

In 1966 overleed Charlotte Cooper Sterry op 96-jarige leeftijd.

In 2013 werd zij opgenomen in de prestigieuze Tennis Hall of Fame.