All England Lawn Tennis and Croquet Club

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het Centre Court in 2023
Het Court No. 1

De All England Lawn Tennis and Croquet Club (ook bekend als de All England Club of AELTC) is een privétennisclub uit Wimbledon, Londen. Het staat het meest bekend om het enige grandslamtoernooi dat nog op gras wordt gehouden, namelijk Wimbledon. De club begon als een normale amateurvereniging, om uiteindelijk uit te groeien tot misschien wel het meest prestigieuze tennistoernooi ter wereld. Het toernooi is dan ook veel bekender dan de club. Jarenlang was president van de club de hertog van Kent. Hij reikte ook de prijzen uit aan de winnaars van het toernooi van Wimbledon van 1969 tot en met 2021.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1868 werd de club opgericht toen de populariteit van croquet rijzende was. De club heette toen nog de All England Croquet Club'. Vanaf 1877 begon men met tennissen en werd de naam veranderd in All England Lawn Tennis and Croquet Club. In 1882 werd Croquet uit de naam verwijderd, omdat tennis nu de hoofdactiviteit was geworden. Zeven jaar later werd het toch weer toegevoegd, vanwege sentimentele redenen.

Rond de eeuwwisseling had Wimbledon zich ontwikkeld tot een populair en volwaardig internationaal toernooi. In 1922 werd er aan de Church Road een nieuw tenniscomplex voor 14.000 toeschouwers gebouwd, wat de groei en populariteit van het toernooi heeft bevorderd.

In 2012 heeft op de club het onderdeel tennis plaatsgevonden van de Olympische Zomerspelen; ruim een eeuw eerder op de Olympische Zomerspelen 1908 was dat ook het geval.[1]

Leden[bewerken | brontekst bewerken]

De club heeft 375 volwaardige leden, mensen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan tennis, voormalig enkelwinnaars worden opgenomen als ereleden. Ook zijn er 100 tijdelijke leden, die elk jaar worden gekozen om te spelen in de clubcompetitie.[2]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie All England Club van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.