ArcelorMittal Orbit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
ArcelorMittal Orbit
ArcelorMittal Orbit, April 2012.jpg
Algemene gegevens
Ontwerp Anish Kapoor
Cecil Balmond
Constructie 2010-2012
Opening 11 mei 2012
Locatie Olympic Park (Londen)
Exploitant The London Organising Committee for the Olympic and Paralympic Games (LOCOG)
Technische gegevens
Hoogte 114,5 m
Materiaal Staal
Aantal traptreden 455
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Londen

De ArcelorMittal Orbit is een oriëntatiepunt en 114,5 m hoge uitzichttoren, gelegen in het Olympic Park in Stratford. De toren werd op 11 mei 2012 ingehuldigd, voor de aanvang van de Londense Olympische Zomerspelen van 2012.

De stalen structuur is het grootste kunstwerk in de publieke ruimte van het Verenigd Koninkrijk en werd ontworpen als permanente en blijvende herinnering aan de locatie van Londen als gastheer van de Olympische Spelen. De toren is gelegen tussen het Olympisch Stadion en het London Aquatics Centre.

De toren is ontworpen door Anish Kapoor en Cecil Balmond. Het idee voor de constructie werd publiek bekendgemaakt op 31 maart 2010 na selectie door een negenkoppige adviserende wedstrijdjury. Het waren de burgemeester van Londen Boris Johnson en de Olympics Minister Tessa Jowell die in 2008 opriepen ideeën in te dienen voor de creatie van een oriëntatiepunt in het Olympic Park.

De toren beschikt over twee uitkijkplatformen, elk met een capaciteit van 150 personen, van waar het publiek zicht heeft op het gehele Olympic Park en de Londense agglomeratie, tot ruim 30 km ver. Toegang tot de platformen wordt voorzien met twee liften, elk met een capaciteit van 21 personen, desgewenst ook mogelijk langs een wenteltrap met 455 treden. De bezoekersattractie zou tot 770 bezoekers per uur kunnen verwerken. De constructie is gebouwd met 2.000 ton staal waarvan 63% gerecycleerd staal is, 35.000 bouten en 19.000 liter verf. Zo de structuur "uitgerold" zou worden, zou deze een lengte van 560 m hebben.

De toren heeft een kostprijs van 22,7 miljoen Britse pond waarvan metaalmagnaat Lakshmi Mittal 19,6 miljoen pond financiert en zo de naam van het bedrijf waarvan hij voorzitter is aan het Olympic Park koppelt. De toezegging van de financiering werd in 2009 afgerond door Johnson en Mittal op het World Economic Forum in Davos.

Gedurende de Olympische Spelen is de toren toegankelijk voor het publiek, met een toegangsprijs van 15 pond. Na de reconversie van de site zal de toren vanaf 2014 permanent bezocht kunnen worden.

De ArcelorMittal Orbit omgeven door het London Aquatics Centre (links), het Olympisch Stadion (rechtsachter) en de Water Polo Arena (rechtsvoor)