Charlotte Corday d'Armont

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Charlotte Corday d'Armont
Charlotte Corday, op haar verzoek geschilderd door Jean-Jacques Hauer, enkele uren voor haar executie.
Algemene informatie
Volledige naam Marie Anne Charlotte Corday d'Armont
Geboren 27 juli 1768
Écorches
Overleden 17 juli 1793
Parijs
Doodsoorzaak Geëxecuteerd onder de guillotine
Nationaliteit Frans
Land Koninkrijk Frankrijk
Bekend van Moord op Jean-Paul Marat (13 juli 1793)

Marie Anne Charlotte Corday d'Armont (Ligneries (Écorches), 27 juli 1768Parijs, 17 juli 1793) vermoordde op 13 juli 1793 revolutionair, links-extreme politicus en journalist Jean-Paul Marat in zijn bad. Marat op zijn beurt wordt medeverantwoordelijk geacht voor de vervolging van en moord op duizenden vermeende tegenstanders van de Franse Revolutie.

Afscheidsbrief van Corday aan haar vader

Daad[bewerken | brontekst bewerken]

Corday was zelf revolutionair gezind en een enthousiast aanhanger van de fractie van de girondijnen. Marat maakte deel uit van een radicale factie van de jakobijnen, die bloedige moordpartijen aanrichtte tijdens de eerste fase van de Franse Revolutie (Septembermoorden (1792)). Marats fanatisme en meedogenloosheid beangstigde Corday en zij besloot hem te doden om erger te voorkomen. Ze ging naar zijn thuis, werd binnengelaten, en terwijl hij de namen van contrarevolutionairen die ze hem dicteerde opschreef, stak ze een keukenmes in zijn borst. Tijdens de rechtszaak die volgde op de moord verklaarde zij: 'Ik heb één man omgebracht om er 100.000 te redden'. Vier dagen na Marats dood werd zij geëxecuteerd met de guillotine.

In de kunst[bewerken | brontekst bewerken]

De aanslag van Corday inspireerde schilders tot ver in de 20e eeuw. De eerste was Jacques-Louis David (1748-1825) met zijn schilderij De dood van Marat. De Nederlands-Franse schilder Ary Scheffer maakte op zijn beurt omstreeks 1830 het schilderij De arrestatie van de Charlotte Corday dat in het Musée des Beaux Arts in Grenoble hangt.

Aanvankelijk werd Marat vereerd als een martelaar, maar enkele jaren later kreeg Corday postume erkenning om haar opoffering om het land van een monster te bevrijden. Deze visie wordt weergegeven in het schilderij Charlotte Corday van Paul-Jacques-Aimé Baudry (1828-1886). Corday wordt daarop afgebeeld als een nationale heldin van Frankrijk, zoals de landkaart achter haar moet symboliseren.

Peter Benoit componeerde in 1876 een opera over de moord van Corday.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Na haar executie onder de guillotine zouden op het gelaat van Corday nog tekenen van leven zijn bespeurd. Deze anekdotische waarneming voedde het omstreden vermoeden dat een van de romp gescheiden hoofd nog enige tijd zou "leven"'.[1][2][3][4][5]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Charlotte Corday van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.