Charlotte Corday d'Armont

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Charlotte Corday van Baudry
Charlotte Corday van Michelena

Marie Anne Charlotte Corday d'Armont (Ligneries (Écorches), 27 juli 1768Parijs, 17 juli 1793) vermoordde op 13 juli 1793 revolutionair, links-extreme politicus en journalist Jean-Paul Marat in zijn bad. Marat op zijn beurt stond aan de basis van het vermoorden van duizenden vermeende tegenstanders van de revolutie.

Corday stond positief tegenover de Franse Revolutie en was een enthousiast aanhanger van de girondijnen. Marat maakte deel uit van een radicale factie van de jakobijnen, die verantwoordelijk was voor de bloedige moordpartijen tijdens de eerste fase van de Franse Revolutie (Septembermoorden (1792)). Marats fanatisme en meedogenloosheid beangstigde Corday en zij besloot hem te vermoorden om erger te voorkomen. Tijdens de rechtszaak die volgde op de moord verklaarde zij: 'Ik heb één man omgebracht om er 100.000 te redden'. Vier dagen na Marats dood werd zij geëxecuteerd onder de guillotine. De aanslag inspireerde Jacques-Louis David (1748-1825) tot zijn schilderij De Dood van Marat.

Aanvankelijk werd Marat vereerd als een martelaar, maar enkele jaren later werd Corday gewaardeerd om haar opoffering om het land van een monster te bevrijden. Deze visie wordt weergegeven in het schilderij Charlotte Corday van Paul-Jacques-Aimé Baudry (1828-1886). Corday wordt afgebeeld als de heldin van Frankrijk getuige de landkaart achter haar.

Externe links[bewerken]