Cheribon (residentie)
Cheribon (Tjirebon) (nieuwespelling: Cirebon) was tussen 1818 en 1942 een residentie op het eiland Java in het huidige Indonesië.
Vanaf het begin van de 19e eeuw werd Nederlands-Indië onderverdeeld. Java was (met uitzondering van Batavia, de Vorstenlanden en Madoera) verdeeld in residenties met een resident als bestuurder. Deze resident stond direct onder de Gouverneur-generaal. Een residentschap was verdeeld in afdelingen of assistent-residentieën, elk met twee gezagsdragers: de regent uit de inlandse feodale aristocratie, protocollair de 'regerende vorst', en de assistent-resident, een Nederlander die de koloniale overheid vertegenwoordigt. Binnen deze residenties bestonden districten/(kabupaten Javaans voor district).
- Districten van de Residentie Cheribon 1856[1]
Afdeeling Cheribon
Afdeeling Madjalengka
Afdeeling Koeningan
|
Afdeeling Galoe
Afdeeling Indramajoe
Particulier Land Indramajoe
Particulier Land Kandang Hawor
|
In het begin van de 18e eeuw begon de VOC met het verbouwen van koffie in het gebied, en in 1713 werden de eerste vrachten koffie naar Nederland gezonden. Er werd echter zó veel verbouwd, dat er overschotten kwamen. Daarom werd er van de handel in koffie afgezien, en werd er voortaan in peper gehandeld.
Andere handelsposten die onder Cheribon vielen waren: Indramajoe en Pamotangh. In de eerste werken 4 VOC-dienaren, en in de andere 225.
- Robert Cribb, Nederlands-Indië, 1800-1942
- ↑ Robert Cribb, Administratieve afdelingen in West-Java, midden 19e eeuw