Naar inhoud springen

Koffie (Coffea)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Koffie (plant))
Koffie
Koffie (Coffea)
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Lamiiden
Orde:Gentianales
Familie:Rubiaceae (Sterbladigenfamilie)
Geslacht
Coffea
L. (1753)
Koffieplantage (arabicakoffie) in Brazilië
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Koffie op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Koffie (Coffea) is een geslacht van houtige planten. Veruit de meeste soorten (60) zijn beschreven van Madagaskar of (4) de eilanden in dat deel van de Indische Oceaan. Daarnaast komt een grote groep (47) van nature voor in tropisch Afrika, met het zwaartepunt in Ethiopië. Een kleinere groep (13) komt voor in tropisch Zuidoost-Azië. Alle soorten zijn houtige planten en kunnen afhankelijk van de soort kruipend, struikvormig, boomvormig of liaanvormig zijn.

De bloemen staan in groepjes van 2 tot 20 bij elkaar in de bladoksels. De tweeslachtige bloemen zijn vier- tot negentallig en hebben vaak vijf witte, buisvormig vergroeide kroonbladen.

De vrucht van de koffieplant is een steenvrucht. Elke vrucht bevat een pit met daarin de koffiebonen. Doordat de zaden bij het rijpen tegen elkaar aandrukken ontstaat de karakteristieke vorm. De gedroogde en gebrande zaden van de plant dienen als basis voor koffie, een stimulerende, cafeïnehoudende drank. Tegenwoordig komen de meeste koffiebonen uit Zuid-Amerika. Brazilië was in 2020 verantwoordelijk voor 38% van de wereldwijde productie.[1]

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

In het geslacht Coffea worden 124 soorten onderscheiden,[2] waarvan de meest geteelde C. arabica, C. canephora en C. liberica zijn.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]