Naar inhoud springen

Chico Marx

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Chico Marx
Chico Marx
Algemene informatie
Volledige naam Leonard Joseph Marx
Geboren 22 maart 1887
Geboorteplaats New York
Overleden 11 oktober 1961
Overlijdensplaats Hollywood
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1910-1960
Beroep acteur, komiek, pianist
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Leonard Joseph (Chico) Marx (22 maart 188711 oktober 1961) was een Amerikaans acteur, komiek en musicus. Hij was een deel van The Marx Brothers.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Leonard Marx werd geboren in New York, als tweede kind van Sam en Minnie. Zijn oudere broer Manfred stierf echter al op zeer jonge leeftijd. De naam ´Chico´ zou hij te danken hebben aan het feit dat hij altijd achter de vrouwen (chicks) aanzat. Chico speelde in alle shows en films van The Marx Brothers. Altijd in de rol van de versierder, de rokkenjager, de losbandige oplichter. Hij cultiveerde hier ook een Italiaans imago voor, met een Italiaans accent.

Chico was ook een ongeneeslijk gokverslaafde. Zijn hele leven lang is hij blijven optreden omdat hij wel moest, altijd was zijn geld op. In het begin in de shows, vervolgens de films en de radio, en later nog weer shows en als musicus, weer terug in het kleine circuit van zalen waar hij ook begonnen was. Toen hem eens gevraagd werd hoeveel geld hij al verloren had, was zijn antwoord: "vraag Harpo maar hoeveel hij verdiend heeft, zo veel heb ik verloren". Toch was het feit dat hij wel een gokje wilde wagen niet altijd slecht, hij was wel degene die de initiatieven nam. Chico kwam met het idee voor de muzikale show die hun doorbraak zou blijken te zijn. En Chico was degene die ze erdoorheen trok wanneer het tegen zat.

Met zijn charme speelde Chico veel klaar. Toen Minnie Marx zich als manager terugtrok, heeft Chico dat overgenomen. In die tijd kreeg hij voor elkaar dat ze op Broadway konden spelen, dat ze een uitnodiging uit Londen kregen en last but not least, dat Irving Thalberg van MGM met hen aan het werk wilde.

Chico en Harpo leken veel op elkaar, konden als tweeling door het leven. Het is zelfs een keer zo geweest dat Chico, verkleed als Harpo met Harpo's pruik en kleding optrad in een televisiespelletje, en dat hij alle panelleden voor de gek kon houden, inclusief zijn broer Groucho.

Chico trouwde op 22 maart 1917 met Betty Carp, in januari 1918 werd hun dochter Maxine geboren. In 1940 scheidden Chico en Betty. In augustus 1958 hertrouwde Chico met Mary De Vithas. In 1980 verscheen het boek "Growing up with Chico", waarin Maxine over haar jeugdervaringen met haar vader vertelt. Maxine Marx overleed op 14 september 2009.

Chico overleed op 11 oktober 1961 in Hollywood, aan de gevolgen van aderverkalking. Op zijn begrafenis hield een man een grafrede, die een totaal verkeerd beeld van Chico schetste. Het commentaar van Harpo hierop was: "huur alsjeblieft een mime-speler in voor mijn begrafenis". Hij ligt begraven in Glendale in Californië.

Films[bewerken | brontekst bewerken]

Chico Marx speelde in de volgende films:

Film Jaar Rol
Humor Risk 1921 (Italian)?
The Cocoanuts 1929 Chico
Animal Crackers 1930 Signor Emanuel Ravelli
Monkey Business 1931 A Stowaway
The House That Shadows Built 1931
Horse Feathers 1932 Barovelli
Hollywood on Parade No.5 1932
Duck Soup 1933 Chicolini
Hollywood on Parade No.9 1933
A Night at the Opera 1935 Fiorello
A Day at the Races 1937 Tony
Room Service 1938 Harry Binelli
At the Circus 1939 Antonio Pirelli
Go West 1940 Joseph Panello
The Big Store 1941 Ravelli
Screen snapshot No. 110 1943
A Night in Casablanca 1946 Corbaccio
Love Happy 1949 Faustino
The Story of Mankind 1957 Monk