Chkaloviet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Capaccio (overleg | bijdragen) op 23 nov 2013 om 17:22. (→‎Eigenschappen: spelfout eruit met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Het mineraal chkaloviet is een natrium-beryllium-silicaat met de chemische formule Na2BeSi2O6. Het behoort tot de inosilicaten.

Eigenschappen

Het kleurloze of witte chkaloviet heeft een glas- tot vetglans en een witte streepkleur. Het kristalstelsel is orthorombisch en de splijting is onduidelijk volgens de kristalvlakken [0kl]. De gemiddelde dichtheid is 2,662 en de hardheid is 6. Chkaloviet is niet radioactief.

Naamgeving

Het mineraal chkaloviet is genoemd naar de Rus Valerii Pavlovich Chkalov (1904), de eerste persoon die, in 1938, een non-stop vlucht van Moskou over de Noordpool naar de Verenigde Staten maakte.

Voorkomen

Chkaloviet wordt, zoals de meeste berylliumhoudende mineralen, voornamelijk gevormd in pegmatieten. De typelocatie is Mt. Punkaruaiv in het Lovozero- en het Chibinen-massief op het schiereiland Kola, Rusland. Het wordt ook gevonden in Ilimaussaq, Tasseq, Groenland.