Chlamydophila pneumoniae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chlamydophila pneumoniae
Taxonomische indeling
Rijk:Bacteria
Orde:Chlamydiales
Familie:Chlamydiaceae
Geslacht:Chlamydophila
Soort
Chlamydophila pneumoniae
Afbeeldingen Chlamydophila pneumoniae op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Chlamydophila pneumoniae op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Microscoopopname

Chlamydophila pneumoniae is een bacterie die de longen aantast. Deze bacterie wordt het meest bij kinderen en jongeren aangetroffen. Een aantal verschijnselen zijn kenmerkend voor deze bacterie:

  • Keelpijn
  • Hoesten
  • Vermoeidheid (geestelijk en fysiek)

Uiteindelijk heeft deze ziekte een longontsteking tot gevolg. Voor mensen die deze ziekte op lange termijn hebben, verhoogt het risico op ziekte van Alzheimer en op atherosclerose (dichtslibben van bloedvaten)

Ontstaan van de ziekte[bewerken]

De bacterie komt alleen bij mensen voor, vooralsnog. De bacterie verschuilt zich diep in de longen, in de longblaasjes. De bacterie kruipt in een menselijke cel (longen) en vermenigvuldigt zich. De menselijke cel wordt verzwakt achtergelaten en de bacteriële kopieën zoeken nieuwe cellen. Op lange termijn ontstaat er een longontsteking. Als de ziekte niet behandeld wordt, zal men er een chronische vermoeidheid aan overhouden en kan het zelfs tot de dood leiden.

Besmetting en behandeling[bewerken]

Deze bacterie wordt overgedragen door menselijk contact en is dus besmettelijk. Besmetting kan worden voorkomen, door contact met personen te vermijden en de handen te reinigen. De bacterie verstopt zich goed in het lichaam en is moeilijk te detecteren. Daarom is bloedonderzoek noodzakelijk om de ziekte vast te stellen.

De ziekte wordt overwegend behandeld door antibiotica en soms door andere behandelingsmethoden. Het is een taaie bacterie en bestrijding ervan duurt ongeveer 10 tot 20 dagen. Het herstel van de longen, het lichaam en de weerstand kan heel lang duren. Dat hangt van persoon tot persoon af en duurt ongeveer tussen de 2 maanden en een jaar.

Zie ook[bewerken]

Bronnen[bewerken]