Chlodio

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Fantasieportret op een achttiende-eeuwse penning

Chlodio, ook wel bekend als Clodio, Cloio, Chlogio of Chlodian VI (? - ca. 448) was een belangrijk krijgsheer van de Salische Franken ca. 428. Hij wordt in de Kronieken van Fredegar de zoon van Theudemer genoemd. Volgens latere legenden zou hij de zoon zijn geweest van koning Pharamond, die echter naar alle waarschijnlijkheid nooit heeft bestaan.

Geschiedenis[bewerken]

Afgaande op de Historia Francorum van Gregorius van Tours kwam Chlodio uit Thüringen. Hij had een burcht te Dispargum aan de grens van het toenmalige Thuringen (Chlogionem ..., qui apud Dispargum castrum habitabat, quod est in terminum Thoringorum). Op basis van 11e-eeuwse bronnen wordt Dispargum soms geïdentificeerd met de palts in het Duitse Duisburg.

In 428 viel Chlodio het Romeinse Rijk binnen en bezette de steden Kamerijk en Doornik. Weldra bezette hij het gebied tot aan de Somme en maakte van de stad Doornik een Frankische hoofdplaats. Omstreeks 431 of 448 werd hij door de Romeinen verrast tijdens de bruiloft van een van zijn edelen en verslagen nabij Atrecht in Artesië. Ondanks de nederlaag bleef het gebied van het huidige België en Noord-Frankrijk tot aan de Somme onder het gezag van Chlodio. Chlodio werd een bondgenoot van de Magister militum Aetius, doch stierf kort nadien. Hij werd opgevolgd door Merovech, die vermoedelijk zijn zoon of schoonzoon was.