Christendemocratische Partij van Chili

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Partido Demócrata Cristiano de Chile
Flag of the Christian Democrat Party of Chile.svg
Personen
Partijleider Ignacio Walker
Geschiedenis
Opgericht 28 juli 1957
Algemene gegevens
Actief in Chili
Hoofdkantoor Alameda 1460, Santiago
Richting Centrum
Ideologie Christendemocratie
sociaal conservatisme
conservatisme
centrisme
Derde Weg
gemengde economie
Kleuren Blauw
Website http://www.pdc.cl/
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Christen Democratische Partij van Chili (Spaans: Partido Demócrata Cristiano de Chile), PDC), is een Chileense christendemocratische partij. De partij ontstond in 1957 na een fusie tussen de Nationale Falange Partij en de Sociaal Christelijke Conservatieven. De nieuwe PDC toonde zich een sociale en vooruitstrevende partij, vooral onder het voorzitterschap van Eduardo Frei Montalva. Frei Montalva werd in 1964 tot president van Chili gekozen.

De PDC stond haar eerste jaren bekend als een progressieve partij die een politiek van "chilenisatie" (dat wil zeggen het door de staat laten aankopen van meerderheidsaandelen van grote bedrijven). Presidentskandidaat in 1970 was Radomiro Tomic. De rechtse Nationale Partij, die geen voortzetting van het economische beleid wenste voerde fel campagne tegen Tomic. Het was echter de Socialistische Partij van Chili die het meest van Tomic' verlies profiteerde, zodat de socialist Salvador Allende tot president werd gekozen. De PDC gedoogde aanvankelijk Allende, maar keerde zich in 1971 van hem af en begon een centrum-rechtse koers te voeren. De partij steunde ook de eerste tijd na de staatsgreep van generaal Augusto Pinochet (1973) het nieuwe bewind, maar nadat de uitwassen van de dictatuur bekend werden, werd de PDC een partij van het midden.

De partij maakt thans deel uit van de regerende Overleg van Partijen voor de Democratie (Concertación de Partidos por la Democracia).