Naar inhoud springen

Nationale Hernieuwing

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Renovación Nacional
Logo
Personen
Partijleider Rodrigo Galilea
Zetels
Senaat
11 / 50
Kamer van
Afgevaardigden
23 / 155
Gouverneurs
0 / 16
Zetels in de
Regionale Raden
53 / 278
Burgemeesters
32 / 345
Zetels in de
Gemeenteraden
347 / 2.240
Geschiedenis
Opgericht 29 april 1987
Algemene gegevens
Actief in Chili
Hoofdkantoor Antonio Varas 454 - Providencia, Santiago
Richting Rechts
Ideologie Liberalisme
Kleuren Blauw, wit, rood
Coalitie Chile Vamos
Internationale organisatie Internationaal Democratische Unie
Unie van Latijns-Amerikaanse Partijen
Website rn.cl
Vlag
Portaal  Portaalicoon   Politiek

De Nationale Hernieuwing (Spaans: Renovación Nacional, RN) is een rechts-liberale Chileense politieke partij. Zij is opgericht op 29 april 1987. De huidige president van de partij is Carlos Larrain Peña. Samen met de Onafhankelijke Democratische Unie (UDI) vormt zij de Alliantie voor Chili (Spaans: Alianza por Chile). Ideologisch gezien heeft de partij een positie tussen de Christendemocratische Partij van Chili (centrum) en de UDI (rechts). De jongerenorganisatie geallieerd aan de RN is Juventud Renovación Nacional.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

RN werd opgericht in 1987 toen Chili zich opmaakte voor de volksstemming van 1988 die zou bepalen of de dictatuur van Augusto Pinochet, die het land bestuurde sinds de staatsgreep in 1973, aan zou blijven of niet. De partij ontstond uit activisten en militanten van de Movimiento de Unión Nacional, UDI, Frente Nacional del Trabajo en oud-leden en activisten van de Partido Nacional en Democracia Cristiana. Zo werd het de eerste oprichting van een politieke partij sinds het het verbod op politieke partijen dat gold sinds de staatsgreep. De lijsttrekker werd Andrés Allemand, de eerste voorzitter werd Ricardo Rivadenerirar. De UDI scheidde zich af van de RN na de eerste interne verkiezingen in 1987.

Volksstemming van 1988[bewerken | brontekst bewerken]

Een fundamenteel idee dat de partij proclameerde was het genereren van een kalme atmosfeer voor een correcte en vredige terugkeer naar de democratie. Op dit moment lieerden vele politici die sterk verbonden waren met het regime van Pinochet zich aan de UDI, terwijl de Rn zich profileerde als een partij die meer verbonden was met de transitie naar democratie.

Verkiezingen[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de presidentsverkiezingen van 2005 won de kandidaat van de RN, Sebastián Piñera, 25,41% van de stemmen. Uiteindelijk werden de verkiezingen gewonnen door de kandidate van de Concertación; Michelle Bachelet.

In de parlementsverkiezingen voor de kamer van afgevaardigden (Spaans cámara de diputados) van december 2005 verloor de partij twee zetels en ging van 22 naar 20 zetels (op het totaal van 120). Tegelijkertijd won de partij één zetel voor senatoren en ging van 7 naar 8 zetels (op het totaal van 38).

Voorzitters[bewerken | brontekst bewerken]

De partij heeft acht voorzitters gehad, te weten:

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Nationale Hernieuwing van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.