Christoph Schönborn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Christoph Kardinaal von Schönborn
Christoph Schönborn
Kardinaal van de Rooms-Katholieke Kerk
Wapen kardinaal
Ambt Aartsbisschop van Wenen
Titelkerk Gesù Divin Lavoratore
Creatie
Gecreëerd door paus Johannes Paulus II
Consistorie 21 februari 1998
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Christoph Maria Michael Hugo Damian Peter Adalbert Schönborn, O.P. (kasteel Skalka, Lovosice, 22 januari 1945) is een Oostenrijks kardinaal en de huidige aartsbisschop van Wenen.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Christoph Schönborn werd geboren in toenmalig Sudetenland (wat nu Tsjechië is), en stamt uit de oude Frankische adel (was hij vóór 1919 geboren, dan zou hij Christoph Graf von Schönborn heten). Zijn familie bracht door de eeuwen heen een groot aantal bisschoppen en aartsbisschoppen voort. Zijn ouders zijn kunstschilder Hugo-Damian Graf von Schönborn (1916-1979) en diens eerste echtgenote Eleonore Freiin von Doblhoff (geboren in 1920). Hij heeft nog twee broers (Michael, een acteur, en Philipp, een fotograaf) en een zus.

Na zijn schoolopleiding studeerde Schönborn theologie in Parijs, en filosofie en psychologie in Bornheim-Walberberg, Wenen en Regensburg onder Joseph Ratzinger. Schönborn bezocht tevens het Institut Catholique de Paris voor verdere theologische studie, om vervolgens Slavische en Byzantijnse theologie aan de Sorbonne te studeren. In 1963 trad hij toe tot de orde der dominicanen (O.P.). In 1970 werd hij tot priester gewijd. In 1975 werd hij hoogleraar te Fribourg. In 1980 werd Schönborn lid van de Internationale Theologische Commissie van het Vaticaan en in 1987 werd hij redactie-secretaris van de Catechismus van de Katholieke Kerk.

In 1995 werd Schönborn aartsbisschop van Wenen als opvolger van de in opspraak geraakte aartsbisschop Hans Hermann Groër. In 1998 werd hij door toenmalig paus Johannes Paulus II kardinaal gecreëerd. Zijn titelkerk is de Gesù Divin Lavoratore.

Pontificaten[bewerken | brontekst bewerken]

Schönborn gold tijdens de conclaven van 2005 en 2013 als een van de papabili voor het nieuwe pausschap. In 2009 uitte Schönborn tijdens een interview met de ORF kritiek op ongenoemde medewerkers in het Vaticaan, naar aanleiding van het opheffen van de excommunicatie van de bisschoppen van de Priesterbroederschap Sint Pius X - onder wie Richard Williamson, die de Holocaust minimaliseerde -, omdat zij de paus onvoldoende zouden hebben ingelicht over de opvattingen van Williamson.[1][2]

Tijdens het pontificaat van Franciscus werd hij benoemd als directe medewerker.[3]

Varia[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Christoph Schönborn van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.