Christophe Bastin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Christophe Bastin (Dinant, 29 december 1968) is een Belgische politicus voor cdH.

Levensloop[bewerken]

Bastin ging naar de kleuterklas en lagere school in Onhaye en naar de middelbare school aan het Collège Notre-Dame de Bellevue in Dinant. Daarna studeerde hij aan de universiteit een jaar biologie en vervulde hij zijn dienstplicht. Hij ging daarna in Brussel bij Crédit Agricole werken. Ondertussen volgde hij avondonderwijs en behaalde een graduaat in verzekeringen en makelaar in beleggingen en kredieten. In 1991 werd hij onderdirecteur van een bankkantoor in Dinant.

Bastin werd actief in de gemeentelijke politiek in Onhaye. In 1994 nam hij deel aan de gemeenteraadsverkiezingen en werd verkozen. Bastin werd onmiddellijk schepen van de gemeente. Ook na de verkiezingen van 2000 bleef hij schepen, hoewel hij al meer voorkeurstemmen had dan burgemeester Gérard Cox. Bastin liet om persoonlijke en professionele redenen echter het burgemeesterschap aan Cox. Bij de verkiezingen van 2006 telde Onhaye slechts een lijst (ICO), met Cox als lijsttrekker en Bastin als lijstduwer. Bastin haalde opnieuw de meeste voorkeurstemmen en werd ditmaal burgemeester van Onhaye.[1] Hij oefent dit mandaat nog steeds uit. Als burgemeester trad hij in de voetsporen van zijn overgrootvader en oom.

Hij ging ook in de nationale politiek en werd in 2010 lid van de Kamer van volksvertegenwoordigers ter opvolging van Maxime Prévot, waar hij bleef zetelen tot in 2014. In 2014 was hij kandidaat voor het Waals Parlement, maar werd niet verkozen. Vervolgens werd hij door zijn partij opgevist als gecoöpteerd senator in de Belgische Senaat, wat hij bleef tot in 2019. Bij de verkiezingen dat jaar werd hij alsnog verkozen in het Waals Parlement en het Parlement van de Franse Gemeenschap.

Voorganger:
Gérard Cox
Burgemeester van Onhaye
2007-heden
Opvolger:
n.v.t.