Chua Lam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chua Lam
Chua Lam
Chua Lam (蔡瀾) in 2008
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 蔡澜
Traditioneel 蔡瀾
Jyutping (Standaardkantonees) coi3 laan4
Standaardkantonees Tsóoi Làan
HK-romanisatie (Standaardkantonees) Choi Lan
Chaozhouhua Chùa Lāng
Andere benamingen Tsai Lan

Chua Lam (Singapore, 1941) (jiaxiang: Guangdong, Chaozhou) is een Chinees-Singaporese columnist, bon vivant, televisiegast in Hongkong en Japan. Hij was vroeger ook filmproducent voor de Hongkongse filmstudio Golden Harvest.

Voor de Hongkongse televisiemaatschappij TVB maakt hij veel programma's over heerlijk voedsel in de wereld. Chua was een columnist van de Hongkongse krant Oriental Daily. Later schreef hij columns voor Next Media over films en restaurants. Ook heeft hij geschreven voor Apple Daily en Eat and Travel Weekly. Alle columns werden tot 2007 uitgebracht.

Chua Lams vader, Chua Boon-Suan, kwam van het Chaozhounese dorp Jio Mung Chua (蔡门石) en emigreerde later naar Singapore. Chuas vader werkte nadat hij geëmigreerd was naar Hongkong, op een hoge post van Shaw Brothers Studio. Hij overleed in 1997.

Chua Lam maakt zich niet druk om zijn gezondheid. Zo zei hij in het voedselprogramma van TVB "Lang leve cholesterol!", om aan te duiden dat lekker voedsel niet zonder cholesterol kan. Chua is volgens sommigen een zuiplap, omdat hij vaak met rood gezicht in programma's te zien is en een dronken gedrag laat zien. Chua houdt ook veel van mooie vrouwen, daarom zijn in voedselprogramma's van hem veel mooie vrouwen te zien, zoals Amanda S.