Church of Ireland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Saint Patrick's Cathedral te Dublin

De Church of Ireland (Iers: Eaglais na hÉireann) is de Anglicaanse Kerk in Ierland. De kerk kent een uitgebreide diocesaanse organisatie, die zowel de Republiek als Ulster omvat. In de Republiek is het altijd de kerk geweest van een kleine minderheid, in Ulster heeft de kerk wel iets meer aanhang, maar staat daar in de schaduw van de calvinistische gemeenten die de van oorsprong vooral Schotse kolonisten in de 16e eeuw vanuit Schotland hebben meegenomen. Over het algemeen is de Church of Ireland "laagkerkelijk" (sober qua eredienst, protestantse theologie), maar er zijn ook "hoogkerkelijke" (liturgische eredienst, katholieke theologie) parochies.[1]

Als voormalige staatskerk is de Church of Ireland goed bedeeld met historische kerkgebouwen. In veel dorpen en steden zijn de historische kerkgebouwen eigendom van de kerk. In Dublin zijn bijvoorbeeld de twee middeleeuwse kathedralen, Christ Church Cathedral en Saint Patrick's Cathedral in handen van de Church of Ireland.

Aartsbisdommen en bisdommen[bewerken | brontekst bewerken]

De Church of Ireland werd gesticht in 1536 toen het Ierse parlement Hendrik VIII tot hoofd van de kerk in Ierland benoemde. Hendrik was toen nog geen koning van Ierland. De Church nam op deze wijze de bestaande organisatie van de rooms-katholieke kerk over. In de praktijk bleef Ierland echter in overgrote meerderheid rooms-katholiek. Het aantal bisdommen is mede daardoor in de loop der tijd aanzienlijk afgenomen. Van de oorspronkelijke vier aartsbisdommen zijn er nog twee overgebleven. Vanwege de fusies hebben vrijwel alle bisdommen meer dan een kathedraal.

De indeling anno 2015

Provincie Armagh[bewerken | brontekst bewerken]

Provincie Dublin[bewerken | brontekst bewerken]

Verwijzingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]