Derry (Noord-Ierland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Derry (Verenigd Koninkrijk))
Derry
Doire / Doire Cholm Cille
Plaats in Noord-Ierland Vlag van Noord-Ierland
Wapen van Derry
Derry (Noord-Ierland)
Derry
Situering
Graafschap County Londonderry
District Derry and Strabane
Coördinaten 54° 60′ NB, 7° 18′ WL
Algemeen
Inwoners
(2001)
83.652
Overig
Postcode BT47, BT48
Netnummer 028 71
Website derrycity.gov.uk
Foto's
Portaal  Portaalicoon   Verenigd Koninkrijk

Derry of Londonderry (Iers: Doire, wat eikenbos betekent) is een civil parish met de officiële titel van city, in het noorden van Noord-Ierland. Derry is na Belfast de grootste stad in Noord-Ierland. In 2001 had de stad Derry 83.652 inwoners. Ze ligt aan de rivier de Foyle, niet ver van de plaats waar die overgaat in Lough Foyle. Derry heeft nog een complete zeventiende-eeuwse stadsomwalling.

Sinds 2015 is de stad geen district meer op zich, maar na fusie met het voormalig district Strabane onderdeel van het district Derry and Strabane.

Rol in de burgeroorlog[bewerken | brontekst bewerken]

De stad speelde samen met Belfast een belangrijke rol in de onlusten tussen katholieken en unionisten in het laatste derde deel van de twintigste eeuw (ook wel the Troubles genoemd). De Slag van de Bogside van 12 tot 14 augustus 1969 wordt vaak aangehaald als het startschot van de onrust. Ook Bloody Sunday, een dramatisch dieptepunt in de onlusten, vond in Derry plaats. Vanaf 1991 was Derry echter rustiger dan andere brandhaarden.

Een opmerkelijk monument is de Peace Bridge (Vredesbrug) die sinds 25 juni 2011 zowel symbolisch als praktisch de overwegend unionistische wijk Waterside op de rechteroever van de Foyle verbindt met het overwegend katholieke stadscentrum op de linkeroever.

Controverse over de naam[bewerken | brontekst bewerken]

De naam van de stad is een controversieel punt. De stad heet officieel Londonderry,[1] maar de gemeente eromheen heet officieel Derry. In het dagelijks spraakgebruik is het meestal Derry. Britten en Noord-Ierse unionisten en protestanten zeggen soms Londonderry, Ierse nationalisten en katholieken zullen dat zelden zeggen. In de republiek Ierland kent men alleen Derry, en in de Ierse taal alleen Doire, in het Iers zal men zeer zelden Londaindoire horen. Het grootste deel van de inwoners van de stad is katholiek en gebruikt dus de naam Derry.

Er is een voorstel tot een compromis gedaan, "Derry/Londonderry" (uitgesproken als "Derry stroke Londonderry"). Hierdoor is de ironische benaming "Stroke City" in zwang geraakt.

Bekende inwoners van Derry[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van personen uit Derry voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Derry van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.