Citizendium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Citizendium
Type encyclopedie
Taal Engels
Registratie vereist
Eigenaar Citizendium Foundation
Auteur(s) redactieteam en Citizendiumgemeenschap
Opgericht 25 maart 2007
Status actief
Link Citizendium.com
Portaal  Portaalicoon   Media

Citizendium is een project om een encyclopedie te maken, dat gestart is op 25 maart 2007. Het project werd opgestart door medeoprichter van Wikipedia, Larry Sanger. Begin januari 2015 bestond Citizendium uit 16.873 artikelen waarvan 159 expert-approved (zeer goede artikelen).

Doelstellingen[bewerken]

Het doel van Citizendium is om een online-encyclopedie te maken die strakker wordt gecontroleerd en geredigeerd dan Wikipedia om daarmee enkele nadelen van Wikipedia te ondervangen.

In Citizendium is het niet mogelijk om anoniem bijdragen te leveren waardoor vandalisme zoals dat op Wikipedia veel optreedt, zou worden verminderd. Citizendium werkt met redactieteams die de kwaliteit van de encyclopedie kunnen garanderen.

In die redactieteams is alleen plaats voor erkende experts en voor deelnemers die op basis van aantoonbare kwaliteiten meeschrijven. Citizendium is anno 2015 alleen in het Engels beschikbaar.

Eind 2010 verloor Citizendium de Tides Foundation als belangrijke geldschieter en probeert sindsdien donateurs onder de lezers te werven. De financiële problemen blijven echter bestaan, met eind november 2014 een reserve slechts toereikend voor twee maanden.[1]

Naamgeving[bewerken]

De naam Citizendium is een samentrekking van "Citizens' Compendium": een alomvattend kennisbestand, geschreven door burgers. De bijdragen van burgers zouden dan door experts worden gecontroleerd.

Externe link[bewerken]